Microsoft: omvang Petya-aanval valt mee
De cyberaanval dinsdag met de malware Petya heeft veel minder computers geraakt dan verwacht. In totaal bereikte Petya minder dan 20.000 apparaten, zo meldt het techbedrijf Microsoft in een blogpost. Petya maakt gebruik van zwakke plekken in het Windows-besturingssysteem.
De aanval begon in Oekraïne. Meer dan 70 procent van de apparaten die te maken kregen met Petya, staan dan ook in dat land. De malware wist wel zijn weg naar computers in andere landen te vinden, maar dat gebeurde veel minder heftig.
De aanval lijkt over zijn hoogtepunt heen, meldde het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) donderdag al. Petya besmette computers via een automatische update van een softwarepakket. In Nederland zijn containerterminal APM in de Rotterdamse haven en pakketbezorger TNT Express de bekendste getroffen bedrijven.
Microsoft: omvang Petya-aanval valt mee (Foto: ANP)
Ook het gebruik van antieke versies van operating systems wil nog wel een veroorzaakt worden doordat een onmisbare applicatie niet meer kan draaien op een nieuwere versie van een OS, aanpassing onmogelijk is omdat de bouwer allang niet meer bestaat en niemand meer de broncode heeft, en herbouw een meer-jaren project is.
Dat ga ik je zeker wel vertellen. Het is voor veel bedrijven juist het probleem dat ze een aantal cruciale applicaties hebben waarvan de herbouw, of dat nou naar een nieuwe versie van Windows, of naar een alternatief OS, heel lang duurt, of nagenoeg onmogelijk of onbetaalbaar is.
Sterker nog, ik weet van een bank waar ze de centrale applicatie die het geldverkeer regelde pas na een paar pogingen konden converteren van COBOL op een IBM-mainframe naar iets anders, omdat de broncode te groot was om te doorzien (vele, vele miljoenen regels code), terwijl er geen deugdelijk technisch of functioneel ontwerp beschikbaar was. De applicatie was over een jaar of 20 steeds aangepast, en er werd geaccepteerd dat deze goed werkte, ook door de accountants, terwijl niemand de details van de werking kende.
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
edit: ik werk voor een bedrijf dat ook softwarepakketten maakt voor 200+ gemeentes. Dat is software die al 20-30 jaar lang bestaat. Dat kun je gewoon niet even snel opnieuw maken door de 25miljoen regels code die geschreven zijn door weet ik hoe veel verschillende mensen, waarvan veel mensen ook geen weet hebben hoe het nou werkt. Wij zitten hier nu met een man of 7 dat pakket te onderhouden. Als wij dat nu allemaal opnieuw moeten schrijven zijn we 15 jaar bezig, langs onze normale werkzaamheden. Dat is bijna niet te doen.
\ Precies dit dus! Herschrijven duurt lang, kost veel tijd (en dus geld) en levert niks op. Wij zouden dan bijv met 10 fulltime banen daarmee aan de slag moeten gaan. Alleen dat al kost al 50k per maand en het levert helemaal niks op. Daar gaat natuurlijk geen enkele chef mee akkoord.
[ Bericht gewijzigd door Proliges op vrijdag 30 juni 2017 @ 13:52 ]
Het is maar net hoe je de omvang definieert....
Denk dat er aardig wat bedrijven en mensen het niet met jullie eens zullen zijn.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken