Gescheiden inzamelen afval pakt vaak duur uit
In de tarieven die gemeenten in rekening brengen voor het legen van afvalbakken zitten grote verschillen. Voor het aan de straat zetten van een kliko betaalt een huishouden in Zevenaar 3 euro en in Oirschot 21 euro per keer. Dat meldt het tv-programma Kassa (NPO 1) zaterdag.
In twee van de drie gemeenten die het diftar-systeem invoerden, waarbij per geleegde container wordt betaald, zijn gezinnen duurder uit dan voor de invoering. De gegevens komen van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven.
Wie zijn afval goed scheidt, zou dankzij diftar beloond moeten worden met een lagere afvalstoffenheffing. De nieuwe methoden van afval inzamelen geven volgens het consumentenprogramma veel rompslomp en leiden vaak juist niet tot een lagere heffing.
Gescheiden inzamelen afval pakt vaak duur uit (Foto: ANP)
Hoeveel katten hebben jullie? Acht?
Bij de meeste horeca wordt glas en soms GFT apart opgehaald.
Dus hou die cynische leugens maar voor jezelf, want nu klinkt het alsof je smoesjes nodig hebt om recht te praten dat je te lui bent om jouw afval te sorteren. En daarnaast: waarom zou bedrijfsafval uberhaubt een referentie zijn voor het inhoudelijk verschillende particulierenafval?
Het klinkt alsof je recht probeert te praten dat je geen afval scheidt
En als vrijwilliger zie ik ook dat bij de ons gebruikte horecatent, glas, gft en restafval worden gescheiden.
Dus als jij beweert "bij bedrijfsafval gaat gewoon alles door elkaar", zeg ik dus, gebaseerd op eigen ervaring: dat klopt niet! Misschien in sommige gevallen helaas wel, maar dat vind ik dan niet het goed te volgen lichtend pad.
Plus dat het illegaal storten van puin nu al weer merkbaar is.
daarbij moeten ze ook eens beslissen waar wat in moet. veranderd ook bijna wekelijks
https://www.noordhollands(...)afvalscheiding-thuis
extra voorzieningen maken voor scheiden kost ook geld (en ook belastend voor het milieu) of het nou extra vuilnisbakken of ondergronds is of extra plastic zakken, al je vlees bakkies afspoelen en met water tegen de stank kost ook geld en is belastend voor het milieu .
En ik hoef niet iets recht te praten mijn gemeente doet niet aan scheiden
De kosten voor scheiden en de moeite word bij de burger neer gelegd terwijl de winst vaak nu bij de vuilverwerkring/ophaler komt, bij ene gemeente krijgt de burger wel wat geld er op terug voor zijn moeite en bij de ander gemeente niet.
En dus komen we weer terug op de titel
''In de tarieven die gemeenten in rekening brengen voor het legen van afvalbakken zitten grote verschillen. Voor het aan de straat zetten van een kliko betaalt een huishouden in Zevenaar 3 euro en in Oirschot 21 euro per keer. Dat meldt het tv-programma Kassa (NPO 1) zaterdag.''
Net als blikjes ed. Moet ook bij plastic.
Papier bij papier. Boete. Keukenpapier hoort daar dus niet bij. Ze moeten een landelijk duidelijk beslissen wat waar hoort en dat ook zo houden.
Uit de gelinkte artikel haal ik het volgende uit, die deels zowel mijn als jouw standpunten onderschrijft:
- Voorscheiden heeft hogere transportkosten en opslagkosten
- Nascheiden heeft hogere investeringskosten/verwerkingskosten
- Voorscheiden heeft een hoger rendement dan nascheiden
- Laagbouw leent zich meer voor voorscheiden, hoogbouw voor nascheiden
Feit is, doordat er zoveel aspecten zijn, is de afvalproblematiek een lastig onderwerp, net als de energievraagstuk
Disclaimer: ik scheid alles (Delft Centrum) en wij produceren daardoor met zijn vieren 2 zakken kurkdroge restafval (hoge verbrandingswaarde
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken