Kieswijzers maken zich op voor verkiezingen
Vooruitlopend op de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart maken de kieswijzers Kieskompas en Stemwijzer zich op om via hun websites weer miljoenen Nederlanders van politiek advies te voorzien.
De Stemwijzer gaat op 6 februari online. Het is een initiatief van Prodemos, een onafhankelijke organisatie die betrokkenheid van de burger bij democratische rechtsstaat wil vergroten. Aan de hand van de partijprogramma's stelt Stemwijzer een vragenlijst op die aan de deelnemende partijen wordt voorgelegd. Aan de hand van hun antwoorden worden stellingen geformuleerd. Bij de laatste Kamerverkiezingen in 2012 trok de site meer dan 4,8 miljoen bezoekers.
Kieskompas gaat waarschijnlijk vanaf 11 februari de lucht in. Deze site begon in 2006 als initiatief van dagblad Trouw en politicoloog André Crouwel van de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2007 is het een aparte onderneming waarvan de Vrije Universiteit een van de aandeelhouders is. Bij de verkiezingen vier jaar geleden voorzag de site ongeveer 1,5 miljoen mensen van informatie.
De werkwijze van Stemwijzer en Kieskompas verschillen. Bezoekers kunnen bij de Stemwijzer met 'eens', ' oneens' of 'geen van beide' reageren op de stellingen. Kieskompas maakt gebruik van een vijfpuntsschaal: van helemaal mee eens naar helemaal niet mee eens.
Kieswijzers maken zich op voor verkiezingen (Foto: ANP)
GL trouwens ook niet.
Bij mij was de uitkomst altijd conform het idee wat ik op voor het invullen had.
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah
HAHA
StemWijzer=Prodemos=George Soros=linkse opruier
Als de verkiezingen eenmaal voorbij zijn, doen ze echter totaal wat anders.
Ik heb liever een stemwijzer die afgaat op wat de partijen de afgelopen jaren in de 2e kamer uitgespookt hebben.
Dit soort lijstjes zijn bijvoorbeelt leuk:
http://www.datagraver.com(...)d66-politieke-midden
2e plaats voor de PVV
Dat gezegd hebbende, het is campagnetijd. Ik zie liever een lading statistieken die aangeeft in hoeverre partijen bij hun standpunten zijn gebleven.
Ik vraag mij vooral af hoe je die hand vol niet onderbouwde punten van Wilders in een kieswijzer wil samenvatten, vooral omdat hij in de paar weken voor en na het bekendmaken van zijn programma in de praktijk tégen zijn programma heeft gestemd.
Moet je er dan van uitgaan dat ná de verkiezingen wilders wel een lagere AOW-leeftijd wil hanteren, of tóch verhogen zoals hij vorige maand vond? Meer geld naar politie, maar de 100 miljoen extra die oa. Pechtold en Klaver wilde, daar was hij op tégen.
Dus tja, uitgaan van A4? Of uitgaan van de kennis die we hebben over de partij?
http://www.privacybarometer.nl/
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken