Weertman pakt goud op tien kilometer open water

Op de tien kilometer open water zwemmen bij de mannen heeft Ferry Weertman goud weten te pakken. Na een enerverende race tikt hij uiteindelijk als eerste aan in 1:52:09,80. Het zilver gaat naat Spiros Gianniotis, het brons naar Marc-Antoine Olivier uit Frankrijk. 

De race begon met de Australiër Jarrod Poort die er van door ging en een voorsprong van maximaal 1:15 wist te pakken. Na ongeveer acht kilometer werd Poort achterhaald door de groep daarachter, deels onder leiding van Ferry Weertman. Na de laatste boei werd de eindsprint in gezet door ongeveer tien man tegelijk.

Spiros Gianniotis uit Griekenland ging er in die eindsprint als eerst vandoor en wist een lengte te pakken. Daarachter kwam Ferry Weertman uit de groep opzetten en wist de Griek weer bij te halen en er naast te komen. In de laatste meters ging Weertman er voorbij en tikte een fractie eerder aan. De uitslag gaf in eerste instantie aan dat Gianniotis als eerste aantikte, maar op de beelden was toch echt te zien dat Weertman eerder aantikte. 

Het duurde nog even voordat de uitslag officieel werd, omdat er nog een aantal heren werden gediskwalificeerd. 

ferry weertman
Ferry Weertman pakt het goud op de tien kilometer open water zwemmen (Foto: ProShots)