Staatsleningen VS in handen Saudi's bekend

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft voor het eerst inzage gegeven in de staatsleningen die in handen zijn van Saudi-Arabië. Dat gebeurde na een beroep op de wet openbaarheid van bestuur door persbureau Bloomberg.

De belangrijke olieproducent bezat eind maart 116,8 miljard dollar (103 miljard euro) aan Amerikaanse staatsobligaties. De VS gaven eerder niet aan hoeveel Saudi-Arabië bezit, want het land werd altijd ondergebracht in een brede groep olieproducenten, waarvan alleen het gezamenlijk cijfer werd gemeld.

Er was eerder dit jaar de vrees dat Riyad Amerikaanse staatsleningen zou kunnen verkopen vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. Ook waren er berichten dat de Saudi's voor honderden miljarden aan Amerikaanse waardepapieren van de hand kunnen doen als het Congres een omstreden wet aanneemt die tot processen kan leiden rond de beweerde Saudische medeverantwoordelijkheid voor de aanslagen van 11 september 2001.

China en Japan zijn overigens de grootste buitenlandse bezitters van Amerikaanse staatsleningen met respectievelijk 1250 en 1130 miljard dollar.

Staatsleningen VS in handen Saudi's bekend
Staatsleningen VS in handen Saudi's bekend (Foto: ANP)