Rutte in de rol van grappenmaker

Minister-president Mark Rutte heeft voor het eerst in Nederland een Correspondents' Dinner gehouden, waar hij naar Amerikaans voorbeeld de pers toesprak, met humor. Het diner was een initiatief van College Tour-presentator Twan Huijs.

Rutte maakte grappen over de politiek en het feit dat hij nog steeds geen vriendin heeft, maar eindigde serieus, over de persvrijheid. Ook dreef hij de spot met coalitiepartner PvdA, waar de politici volgens hem allemaal keurige VVD-namen hebben als Lodewijk, Diederik en Eberhard.

De premier zat aan tafel met actrice Halina Reijn. Behalve pers zaten er veel meer bekende Nederlanders in de zaal en vrienden van Rutte, onder wie Gordon, Armin van Buuren, Ruud Gullit en Jort Kelder. Rutte kreeg een staande ovatie voor zijn speech, die werd opgevolgd door een conference van cabaretier Dolf Jansen.

Of het diner een nieuwe traditie wordt in ons land, moet blijken. Rutte heeft laten doorschemeren dat hij volgend jaar best opnieuw de rol van grappenmaker wil vervullen. SP-leider Emile Roemer zei tegen Frits Wester dat hij er in elk geval mee wil doorgaan, mocht hij premier worden. Ook Twan Huys suggereerde dat een vervolg er best in zit.

Rutte in de rol van grappenmaker
Rutte in de rol van grappenmaker (Foto: BuzzE)