VAE nemen slachtoffers verkrachting gevangen

Honderden vrouwen worden jaarlijks in de Verenigde Arabische Emiraten in de gevangenis gezet nadat ze zijn verkracht. Volgens de wet mag geen seks buiten het huwelijk plaatsvinden. De vrouwen kunnen maanden celstraf of zweepslagen krijgen omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan 'zina', meldt de BBC maandag.

Hoewel in theorie zowel mannen als vrouwen celstraf kunnen krijgen voor buitenechtelijke seks, wordt vooral zwangerschap vaak als bewijs gebruikt. Officiële cijfers zijn niet bekend, maar volgens gedetineerden, advocaten en goededoelenorganisaties gaat het om honderden per jaar. Vooral de 150.000 buitenlandse huishoudelijke hulpen in het land zijn zeer kwetsbaar.

Een Noorse vrouw werd in 2013 opgepakt nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting door een collega. Na internationaal verzet werd de vrouw vrijgelaten. Drie jaar eerder belandde een Britse achter de tralies nadat ze had verklaard dat een ober in Dubai zich aan haar had vergrepen omdat ze seks met haar verloofde had gehad.

VAE nemen slachtoffers verkrachting gevangen
VAE nemen slachtoffers verkrachting gevangen (Foto: ANP)