'Elektriciteitsnet moet flexibeler worden'
Het elektriciteitsnet moet nog flink worden aangepast om Nederland klaar te maken voor de massale overstap op zonne- en windenergie. Gebeurt dit niet, dan kunnen er over pakweg vijftien jaar verstoringen optreden. Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau TNO dat maandag aan ministerie van Economische Zaken wordt aangeboden.
Bij het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen en windmolens kan er soms een grote piek aan energietoevoer ontstaan, terwijl op andere momenten de toevoer juist kan stilvallen. Dit is afhankelijk van of de zon zich laat zien en van hoe hard het waait.
Om deze pieken en dalen beter te kunnen opvangen is het bijvoorbeeld nodig dat de opslagcapaciteit van het elektriciteitsnet wordt vergroot. Nu wordt nog ongeveer 15 procent van de stroom duurzaam opgewekt. In 2030 zal dat ongeveer 50 procent zijn.
'Elektriciteitsnet moet flexibeler worden' (Foto: ANP)
Die technieken staan nog in de kinderschoenen of de verliezen bij het 'vullen' en 'legen' van de opslag zijn zo groot dat het niet gunstig meer is.
En dan lukt 10 kWh het het zonnepaneel thuis nog wel.
Maar als er echt veel windmolens staan moet je denken aan een paar honderd MWh
De grootste in Europa, die ik zo snel kon vinden, is 5 MWh.
Dat is de productie van 1 grote windmolen voor 1 uur.
-Catbert: Evil director of HR
foto
'Snelwegen verbreden om files op te lossen? Dat is zoals de broeksriem losser maken tegen obesitas'
Wat dacht je van nadenken, en tegelijk onderhoud en upgraden die bende.
It's two people connecting
With four other people
And aliens
Op die manier los je een groot deel van de inflexibiliteit op, een aanvullende oplossing is als straks veel mensen een elektrische auto hebben, er honderdduizenden auto-accu's aan het net liggen die als buffer kunnen werken.
Het is dus helemaal geen vraag. Als ieder huishouden een bepaalde opslagcapaciteit heeft, dan moet je mensen huren om door het hele land te rijden om er onderhoud aan te plegen. En natuurlijk zijn huisvrouwen geen deskundige dus krijg je nog wel eens een lokaal milieurampje.
Centraliseren van de opslag is het meest economische. Decentralisatie gaat dan misschien banen opleveren, maar veel kosten. Het is beter om die kosten te besparen en er voor te zorgen dat het bespaarde geld op andere manieren banen oplevert.
Banen die meer meehelpen in de concurrentiestrijd met andere landen: dat komt ons land veel meer ten goede.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken