Drie aanklachten tegen Assange verjaard

De Zweedse aanklager heeft drie aanklachten van aanranding tegen WikiLeaksoprichter Julian Assange laten vallen. Hier staat namelijk een verjaringstermijn van vijf jaar voor en die periode is nu voorbij.

Het onderzoek naar mogelijke verkrachting van twee Zweedse vrouwen blijft wel staan, die verjaringstermijn is tien jaar. Dat is donderdag bekendgemaakt.

Zweden wil Assange oppakken vanwege de verdenking. De Australiër zit sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Zo wil hij voorkomen dat Groot-Brittannië hem aan Zweden uitlevert. Assange vreest dat Zweden hem aan de Verenigde Staten zal uitleveren.

WikiLeaks
De Amerikanen willen hem berechten voor het lekken van informatie via klokkenluiderssite WikiLeaks. Op dat platform werd de afgelopen jaren een immense hoeveelheid geheime data gepubliceerd.

Deze week nog riep Assange op om de inhoud van het mogelijk aanstaande handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten openbaar te maken. Wie de tekst van het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) doorspeelt aan WikiLeaks, krijgt daarvoor 100.000 euro, zo beloofde de site.

Drie aanklachten tegen Assange verjaard
Drie aanklachten tegen Assange verjaard (Foto: ANP)