EL: Uitslag AZ - Basaksehir

Twee nieuwelingen hebben AZ donderdag een voortvarende start bezorgd in de Europa League. De Alkmaarse ploeg van trainer John van den Brom won het eerste duel met Istanbul Basaksehir in de derde voorronde met 2-0, door treffers van Jop van der Linden en Vincent Janssen. De zomeraanwinsten schonken AZ een goede uitgangspositie voor de return volgende week in Istanbul, waar de club een plek in de play-offs kan afdwingen.

De nummer drie van Nederland speelde tegen de nummer vier van Turkije bijna de hele wedstrijd met een man meer. Terwijl veel supporters namelijk nog voor de poorten van het stadion stonden te wachten tot ze naar binnen konden, vergreep de Turkse doelman Volkan Babacan zich op de rand van het strafschopgebied aan de doorgebroken Janssen. De Schotse scheidsrechter Kevin Clancy was in de dertiende minuut resoluut. Hij stuurde de Turkse international met rood van het veld en legde de bal, na overleg met zijn assistent, op de stip. Van der Linden, overgekomen van Go Ahead Eagles, vond met links feilloos de kruising: 1-0.

Die rode kaart en strafschop waren onverwachte meevallers voor het fors gerenoveerde AZ, dat het in de openingsfase lastig had met Basaksehir. De fysiek sterke Turken waren in de eerste tien minuten twee keer dicht bij een doelpunt. Doelman Sergio Rochet, die van Van den Brom de voorkeur geniet boven nieuweling Gino Coutinho, kreeg daarna bij een schot van Stéphane Hadji ook hulp van de paal.

Nieuw elftal

Zoals gebruikelijk de laatste jaren vertrok deze zomer bijna een half elftal aan basiskrachten uit Alkmaar. Doelman Esteban, verdedigers Wesley Hoedt en Simon Poulsen, aanvoerder Nemanja Gudelj en vleugelspits Steven Berghuis namen allemaal afscheid van AZ. Daar tegenover stond de komst van Coutinho, Van der Linden en Janssen, die zich in de voorbereiding direct liet gelden, en de terugkeer van de verhuurde Joris van Overeem. Van den Brom moet daarmee bouwen aan een nieuw elftal.

Hoewel AZ onwennig oogde, begon het de Europese campagne toch met een hoopgevende overwinning. De Alkmaarders gingen na rust tegen tien man op jacht naar meer doelpunten en werden na een uur beloond. Janssen schoot de bal op aangeven van Dabney dos Santos onder de ingevallen keeper van Basaksehir door: 2-0. Omdat Rochet zijn doel wel schoon hield, gaat AZ volgende week met een comfortabele voorsprong naar Istanbul.