Moslims vallen Indonesisch kinderkamp binnen

Een christelijk padvindersuitje organiseren tijdens de ramadan in Indonesië? Vergeet het maar. In Yogyakarta zijn islamitische fundamentalisten op hoge poten en massaal naar een veredeld schoolkamp gegaan om daar een stokje voor te steken. Het zou de heiligheid van de heillige maand verstoren. Bovendien zouden de organisatoren geen vergunning hebben gehad.

Ramadan is een maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Reden genoeg dus om duizenden -christelijk opgevoede- kinderen de schrik van hun leven aan te jagen en een einde te maken aan hun campingavontuur. Het kamp, de Pathfinder Club Camporee zou plaats vinden van 1 tot 5 juli.

De islamitische inval vond plaats op de tweede dag. Locale moslims die nog een beetje energie hadden ondanks de ramadan, bestormden het kamp en stuurden hiermee duizenden kinderen naar huis. Een vergunning kon niet worden getoond, want die was volgens de organisatie verbaal toegezegd door een hoge politiefunctionaris. De lokale politie was trouwens naar eigen zeggen met de moslimgekkies meegegaan om ervoor te zorgen dat er geen gewonden zouden vallen.

Het evenement vond plaats op centraal Java. Vanuit het hele land waren kinderen gekomen op eraan deel te nemen.

Muhammad Fuad, capo della tutti capi van de lokale moslimgemeenschap heeft laten weten dat hij verheugd is dat er een einde is gemaakt aan het campingplezier van de kinderen. “Dat is een goede zaak want iedereen moet leren hoe ze zich moeten gedragen ten opzichte van moslims”, vertelt hij.

“We zitten in de heilige maand”, vervolgt het toonbeeld van verdraagzaamheid. “En iedereen die in deze periode iets wil organiseren, moet eerst toestemming vragen.”

Uit Yogyakarta komen niet alleen maar kinderhaters. Voor de oudere Fok!kers onder ons: een van de geitenbreiers van De Film van Ome Willem komt daar vandaan.

'Alleen maagden krijgen diploma Indonesië' (Foto: ANP)
Het grootste moslimland ter wereld.