FIA pakt brandstoftruc Formule 1-teams aan

Autosportfederatie FIA heeft een door Formule 1-teams toegepaste truc om te variëren met de stroomsnelheid van de brandstof verboden. Door slimme motorinstellingen konden de Mercedes- en Ferrari-teams de stroomsnelheid van de brandstof tijdelijk verhogen zonder dat dit op viel te merken. Er werden dan ook geen regels geschonden.

Sinds de introductie van de 1,6 liter V6-turbomotor is de stroomsnelheid van de brandstof aan een maximum van 100 kilogram per uur gebonden en wordt dit gemeten door een sensor. Door met name in de kwalificatie slim gebruik van te maken van een wisselende druk in de diverse druksystemen was er een prestatiewinst te behalen doordat een motor korte tijd meer vermogen kon leveren.

FIA-directeur Charlie Whiting heeft in een brief aan de teams laten weten dat de brandstofdruk in zowel de hoge als lagedruksystemen zodanig moet zijn dat een constante stroomsnelheid van minimaal 90 kilogram per uur gegenereerd wordt. De FIA wil het begrip 'constant' niet omschrijven, maar gaat in gesprek met de teams die het betreffen. De FIA zal dan ook bij ieder team het brandstofsysteem apart gaan controleren op naleving van de regels.