'Schooladvies moet leidend zijn bij selectie'
Basisscholen mogen de toetsscores van hun leerlingen niet meer doorgeven aan middelbare scholen, vindt GroenLinks. Het schooladvies over een leerling moet leidend zijn voor middelbare scholen bij hun besluit om een kind al dan niet toe te laten.
Dat is al afgesproken maar middelbare scholen proberen met de informatie over toetsresultaten toch het individuele schooladvies te omzeilen, melden ouders en basisscholen. Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver laten de huidige regels nog ruimte voor middelbare scholen om scores op te vragen en te gebruiken bij hun selectie.
Klaver zal woensdag in een debat over de kwestie pleiten voor een wijziging van de regels. "De toekomst van kinderen moet niet bepaald worden door hun toetsresultaten uit het verleden. We moeten breken met de doorgeslagen nadruk op toetsen en vertrouwen hebben in de docenten die voor ieder kind een schooladvies opstellen."
(veel) beter resultaat dan wat mijn leraar van groep 7&8 me gaf. Die man moest me gewoon niet denk ik, en gaf me een Havo advies met de opmerking dat hij niet zeker was dat ik het aan zou kunnen. Uiteindelijk heb ik zonder problemen m'n VWO afgemaakt (waar ik binnen kwam vanwege m'n hoge CITO score).
Vanuit mijn perspectief gezien ben ik het dus niet eens met deze nieuwe regeltjes. Het moet een gewogen gemiddelde zijn denk ik...
When everyone has dreams but only a few realize them, then... it makes cowards of the rest of us.
Ik had zelf een leraar die me naar Vbo wilde sturen vanwege mijn "gedragsproblemen". Citoscore: 548. VWO gedaan, moleculaire biologie gestudeerd.
En wat te denken van het "islamitisch onderwijs", iets zegt me dat die allemaal superadvies krijgen en de Citotoets als een "Amerikaans-Joods complot om mocro's te onderdrukken" afdoen.
Nee, dan vertrouw ik meer op een "momentopname". Overigens is je eindexamen ook een momentopname...
Het advies van een leraar kan op veel andere manieren beïnvloed worden. Door een persoonlijke mening van de leraar over de leerling of wanneer de ouders zeer graag een bepaald (minimaal) advies willen. Zeker in kleine gemeenschappen kan er eenvoudig druk gezet worden op leraren om zich vooral "soepel" op te stellen om de toekomst van het kind "niet kapot te maken".
Dat blijft altijd lastig.
Maar ouders van tegenwoordig oefenen heel veel druk uit op leerkrachten van het basisonderwijs om hun kind op een havo-vwo school geplaatst te krijgen. En als zo'n kind dan afstroomt omdat hij/zij het toch niet aan kon dan komt dat op het (negatieve) konto van de middelbare school te staan.
Als men deze weg op gaat dan moeten ook de afstroomcijfers ten opzichte van het advies van de BASISschool openbaar gemaakt worden. Zo kunnen basisscholen die te hoog inschatten ook zichtbaar gemaakt worden.
Er zijn ook goede leraren hoor, maar een objectieve toets vind ik betrouwbaarder dan een subjectieve leraar. Daarbij heb ik ieder jaar een CITO-toets gemaakt, niet alleen in groep 8. Dus wat nou momentopname?
.... en vervolgens haalde ik een CITO-score in de hoogste 1-2% (van het land) ofzo... waarmee ik in principe overal binnen kon komen.
En dan hadden we het dus destijds over een man die al 30 jaar in het vak zat ofzo, maar tegenwoordig heb je op die basisscholen vaak alleen nog maar juffrouwtjes, geen meesters, en dan vaak ook nog redelijk jong en onervaren, want op een gegeven moment haken die dan vaak weer op, om verschillende redenen... (eigen gezin, ander werk, whatever), dus ik vraag me af of je dan wel zo'n grote nadruk op hun mening/oordeel mag leggen... en of ze daar wel in alle gevallen bekwaam voor zijn.
Ik betwijfel dat.
Maar goed, ik heb ook andere ideeën over het onderwijs in het algemeen, en het middelbaar onderwijs in het bijzonder.
nogal enge gedacht.
Stuur gewoon beiden naar middelbare school, zowel toetsresultaten als advies leraar. Daarna interview leerling. En dan het oordeel daarop baseren.
zoek op: afstromers en sorteer op basisschool.
Zoals al gezegd werd, basisschoolleerkrachten zijn vaak jonge, vrouwen. (sommige helemaal niet op techniek ingesteld, dus dat gaan een hoop ook al niet leren omdat de leerkrachten er zelf de ballen van snappen).
En die jonge vrouwen zouden zich wel eens kunnen laten ompraten door ouders, zeker als je nog niet zo lang in het onderwijs zit.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken