Parlement Zuid-Korea stemt in met premierskandidaat

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft zich maandag geschaard achter de door de president voorgedragen nieuwe premier. Dat ging niet vanzelf, want Lee Wan Koo heeft volgens de oppositie geen onbevlekt blazoen.

De Nationale Vergadering in Seoul stemde met een meerderheid van 148 tegen 128 stemmen in met de voordracht door president Park Geun-hye. Haar partij heeft een comfortabele meerderheid in de volksvertegenwoordiging. Omdat Lee, een collega-parlementariër, beticht wordt van onder meer vastgoedspeculatie, plagiaat en het ontduiken van de dienstplicht, had zijn benoeming toch heel wat voeten in de aarde. Bovenal een uitgelekte opname van een gesprek met verslaggevers waarin hij opschepte over zijn invloed op hun hoofdredacties, die hem zouden beschermen, speelde hem parten.

De oppositie overwoog de stemming over Lee te boycotten of te verstoren om zo een stokje voor de benoeming te steken. Over andere machtsmiddelen beschikt de oppositie nauwelijks. Ze zag daar echter op de valreep van af, mogelijk uit angst dat de kiezers hun zo'n dwarsboomactie niet in dank zouden afnemen.

Twee eerdere premierskandidaten trokken zich terug nadat het parlement vraagtekens had geplaatst bij hun integriteit. De vorige premier, Chung Hong-won, diende vorig jaar zijn ontslag in na het vergaan van een veerboot, waarbij meer dan driehonderd mensen omkwamen. Doordat de een na de ander van zijn kandidaat-opvolgers sneuvelden bleef hij nog geruime tijd aan.

De macht ligt in Zuid-Korea grotendeels bij de president. De premier vervangt het staatshoofd echter zo nodig.