Weer doodstraffen in massaproces Egypte

Een Egyptische rechter heeft maandag 183 mensen ter dood veroordeeld voor betrokkenheid bij het geweld dat uitbrak na de afzetting van president Mohammed Morsi in 2013.

Alle verdachten werden tegelijk berecht en veroordeeld. De massaprocessen zijn Egypte op veel internationale kritiek komen te staan. Veel eerder opgelegde doodstraffen werden in hoger beroep teruggedraaid. In een van de zaken werd zelfs een rechter uit zijn ambt gezet.

De veroordeelden werden in 2013 aangehouden na een gewapende aanval op een politiebureau in Kirdasah. Vijftien agenten werden gedood, onder wie de politiechef, en sommige lichamen werden verminkt teruggevonden. De aanval op de politie was weer een reactie op een grote politieactie diezelfde dag in twee protestkampen van Morsi's aanhangers. De politie schoot met scherp op betogers. Honderden mensen lieten het leven.

Het vonnis werd geveld door rechter Mohammed Nagi Shehata, die bekend is komen te staan als iemand die geen genade toont aan critici van de regering. Hij was onder andere de rechter die drie journalisten van Al-Jazeera vorig jaar tot zeven tot tien jaar cel veroordeelde.