Kenteken invoeren niet verplicht bij parkeren

Voorzitter van Privacy First, Bas Filippini, heeft een belangrijke slag gewonnen tegen de privacyschendingen van de overheid, die altijd en overal maar wil weten van iedereen wat hij of zij uitspookt. Filippini weigerde zijn kenteken in te voeren in een kentekenparkeersysteem en werd prompt beboet. De rechtbank in Amsterdam stelt hem nu in het gelijk.

Anders dan de gemeente Amsterdam heeft betoogd is het invoeren van het kenteken bij het parkeren niet noodzakelijk om betaald te kunnen parkeren. De burger heeft dus nu de vrije keus of hij zijn gegevens weg wil geven aan de gemeente die het vervolgens zonder duidelijke controle hierop 7 jaar opslaat of dat de burger zijn privacy wil behouden. Als de burger maar kan aantonen dat hij heeft betaald hoeft hij dus niet meer zijn kenteken in te voeren.

Filippini vindt het echter wel jammer dat de rechtbank het systeem niet heeft getoetst aan de verdragen voor de mensenrechten. Filippini blijft bij zijn stellingen over kentekenparkeren dat 1) verplichte registratie van kentekens en 2) gebrek aan anonieme betalingsmogelijkheden in strijd is met het recht op privacy wegens gebrek aan noodzaak en proportionaliteit.

Aanleiding voor de zaak is een parkeerboete die Filippini ontving wegens het niet invoeren van zijn kenteken in een parkeerautomaat. Dit omdat verplichte invoering van kentekens bij parkeren in strijd is met het recht op privacy. Iedere vrije burger heeft immers het recht op privacy in de zin van anonimiteit in de openbare ruimte, ook als men ergens de auto parkeert. Dit recht wordt beschermd door artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Filippini blijft bij deze stellingen en zal dus in beroep gaan tegen deze uitspraak.