'Congreslid VS gaat belastingontduiking bekennen'

Een Republikeins lid van het Amerikaanse Congres gaat bekennen belastingen te hebben ontdoken. Dat hebben bronnen die betrokken zijn bij de zaak gezegd tegen persbureau AP. Michael Grimm, die vorige maand werd herkozen in het Huis van Afgevaardigden, hoopt met zijn bekentenis een lagere straf te krijgen dan als de zaak voor zou komen.

De zaak houdt verband met een eettent die Grimm in 2007 opende nadat hij was vertrokken bij de FBI. Hij zou meer dan een miljoen dollar aan inkomsten en uitbetaald loon niet hebben opgegeven om op die manier loon- en inkomstenbelasting en btw te ontduiken. Grimm zou onder meer een aantal illegalen in dienst hebben gehad en hen contant hebben uitbetaald.

Grimms advocaten en de openbaar aanklager wilden niet op de berichtgeving van AP reageren. Een zitting in de zaak staat gepland voor dinsdag. Volgens de bronnen zal Grimm dan aangeven schuld te willen bekennen.

De 44-jarige Grimm kwam eerder al in opspraak vanwege de financiering van een van zijn politieke campagnes. Hij werd zelf nooit aangeklaagd maar een vrouw die een relatie met hem had bekende in september fraude te hebben gepleegd. Ze had twee kennissen gevraagd geld te geven aan Grimms campagne en gaf deze mensen vervolgens dat geld terug. Op die manier kon ze de limiet op donaties aan politieke campagnes omzeilen.

Toen een verslaggever eerder dit jaar na een interview met het Congreslid zei dat die het niet over de campagnekwestie wilde hebben kwam een ziedende Grimm terug. "Als je me dat nog een keer flikt gooi ik je van dit balkon af", beet Grimm de journalist toe. "Je bent geen man. Je bent geen man. Ik breek je in tweeën als een jongetje."