Pro-Europese partijen aan kop in Moldavië
Pro-Europese partijen gaan aan de leiding bij de parlementsverkiezingen van zondag in Moldavië. Dat blijkt uit de gedeeltelijke uitslag die maandag bekendgemaakt werd. De parlementsverkiezingen zijn van groot belang gezien de onrust in het oosten van Oekraïne. Moldavië heeft, net als Oekraïne, een pro-Russische regio in het oosten van het land.
Met bijna negentig procent van de stemmen geteld gingen de pro-Europese partijen met 44,6 procent aan de leiding. De twee pro-Russische partijen kregen samen 39,3 procent van de stemmen. De verrassende winnaar was de pro-Russische Socialistische Partij, die 21,4 procent van de stemmen kreeg. De Liberaal-Democratische Partij, die streeft naar het lidmaatschap van de Europese Unie, bleef op iets minder dan twintig procent steken.
Alle partijen die kans maken de kiesdrempel halen maken deel uit van het pro-Europese dan wel het pro-Russische verbond van partijen. Die twee allianties verdelen daardoor hoe dan ook de buit, en de winnaar van de twee krijgt dus een meerderheid in het parlement.
Doordat de steun voor de Europeesgezinde partijen is afgebrokkeld hebben zij waarschijnlijk niet langer genoeg zetels om de president van hun keuze te kiezen. De verkiezing van een nieuwe president kan daarom wel eens uitdraaien op een politieke loopgravenoorlog.
Analisten denken dat de Socialistische Partij heeft geprofiteerd van het verbod op Patria, een andere pro-Russische partij. De partij zou illegaal geld hebben ontvangen uit het buitenland en haar aanhangers hebben zich waarschijnlijk achter de Socialistische Partij geschaard.
De leider van de Socialistische Partij eiste maandag het aftreden van de kiescommissie en de minister van buitenlandse zaken. Hij klaagde maandag dat er in Rusland maar vijf stembureaus waren ingericht.
Moldavië is een arme, voormalige Sovjetrepubliek en telt zo'n vier miljoen inwoners. Het land is diep verdeeld. Sommigen willen dat de huidige pro-Europese coalitie wordt voortgezet, anderen pleiten juist voor meer economische samenwerking met Rusland.
Premier Iurie Leanca zei te hebben gestemd voor een 'Europees' Moldavië. "Alles wijst erop dat Moldavië zonder Europa niet kan bestaan", aldus de premier. De 62-jarige gepensioneerde Tatiana Frolova zei juist op een pro-Russische partij te hebben gestemd. "We willen dicht bij Rusland zijn omdat Rusland ons een goed leven geeft, we goedkoop gas krijgen en onze goederen ernaartoe kunnen exporteren."