'In eigen keuken risico op voedselinfecties'

Vaatdoekjes in de keuken zitten vaak vol bacteriën. Het Voedingscentrum gebruikte deze en andere bacteriën voor een campagne om mensen er op te wijzen dat ze buikpijn en misselijkheid kunnen voorkomen door thuis veilig om te gaan met eten.

Bijzonder is dat voor de campagne 'Ziekmakers zie je niet’ echte schimmels en bacteriën zijn gebruikt, onder meer uit keukendoekjes en nasigroenten. Experts lieten die in het laboratorium uitgroeien tot letters en een tip over veilig eten, bijvoorbeeld: 'Snij vlees op een aparte snijplank’ en 'Verschoon elke dag je vaatdoekje’. Het filmpje van de groeiende bacteriën is te zien op internet en in zogeheten digitale abri’s en vanaf dinsdag hangen in heel Nederland ook posters met verschillende tips.

Elk jaar lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op en veel daarvan ontstaan in de eigen keuken, aldus het Voedingscentrum dat vindt dat mensen zich bewuster moeten zijn van die risico's. Enkele wenken daarbij: was je handen voor het koken, houd rauw en al bereid eten apart en eet geen vlees, vis en gesneden groenten waarvan de te gebruiken tot-datum is overschreden.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wijst erop dat voedsel in Nederland veilig is. ,,Maar dat betekent niet dat het 100 procent bacterievrij is. Ziekmakers zie je niet maar ze komen voor in het milieu, in je keuken en dus mogelijk ook op je voedsel. Iedere dag worden 2000 mensen ziek van eten. Een groot deel van die voedselinfecties ontstaat in de eigen keuken. Deze campagne geeft praktische tips hoe je ziekte kan voorkomen."

'In eigen keuken risico op voedselinfecties’
'In eigen keuken risico op voedselinfecties’ (Foto: ANP)