Republikeinen krijgen meerderheid in Senaat
Bij tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten hebben de Republikeinen een meerderheid gewonnen in de Senaat. Ook versterkten zij hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Hierdoor moet de Democratische president Barack Obama het de komende twee jaar doen met een Congres dat volledig wordt gecontroleerd door tegenstanders die vastberaden zijn om hem dwars te zitten.
De Republikeinen wonnen zeven Senaatszetels van de Democraten. De Democraten hebben geen enkele Republikeinse zetel overgenomen. Hierdoor hebben de Republikeinen nu zeker 52 van de honderd zetels. Hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is bijna historisch te noemen. Ook wonnen de Republikeinen in de staten Florida en Wisconsin, terwijl de Democraten dachten daar een goede kans te hebben.
De winst voor de Republikeinen heeft waarschijnlijk te maken met groeiende onvrede onder de bevolking over het beleid van Obama. De machtswisseling zorgt waarschijnlijk voor een aanval op het begrotingstekort en meer druk op de Democraten om het door Obama ingevoerde zorgstelsel, dat wordt gezien als zijn belangrijkste prestatie, aan te passen. Ook zal er een roep komen om minder federale regelgeving.
Nee doe mij dan maar het Haagse politieke spelletje.. Komt er toch nog iets terecht.m hoe positief of negatief ook
Die republikeinen hebben echt het één en ander aan steekjes los. Dat anno 2014 nog steeds zoveel mensen op dit soort lui stemmen is beangstigend....
Niet altijd even onterecht overigens. Obamacare is een nobel streven (en strict genomen een vinding van zijn Michelle Obama), maar de harde realiteit is dat gezinnen met bijv. twee kinderen nu gemiddeld 1200 dollar per maand kwijt zijn aan hun ziektekostenverzekering.
http://www.washingtonmont(...)s035755.php?page=all
Ik zal niet zeggen dat het allemaal even spannend is, maar er is een hoop gebeurd onder Obama.
Maar tot die tijd is het vooral uitzitten voor Obama, hier en daar zal ie vast nog wel wat (kleine) dingen kunnen klaarspelen en hij heeft geluk dat zijn Obamacare er al door is, maar voor de rest is het gewoon over en daar helpt geen shutdown meer voor.
Obama kan net zo goed z'n biezen pakken nu.
foto
Maar je kunt zoveel grafiekjes vinden die in het voordeel van de Democraten spreken als grafiekjes die in het voordeel van de Republikeinen zijn. Met cijfers kan er genoeg gegoocheld worden ("lies, damned lies, and statistics").
Maar Elfletterig heeft gewoon gelijk. Het beeld dat Republikeinen, maar zelfs ook de Amerikaanse media, altijd neerzetten, is dat de Democraten big spenders zijn en de Republikeinen niet.
Maar de enorme kosten zijn in recente decennia altijd van de Republikeinen gekomen. Zie Reagan's wapenuitgaven in de jaren '80, maar meer recentelijk bijvoorbeeld de kosten van Bush: zijn desastreuse tax cuts gecombineerd met twee peperdure oorlogen was de reden dat de deficits razendsnel opliepen in het vorige decennium.
Het zijn altijd de tussenliggende Democratische presidenten geweest (Clinton, Obama) die, mede doordat ze zich vanwege het eerder genoemde imago juist extra fiscaal zuinig op moeten stellen, de deficits weer omlaag moeten brengen. Toen Clinton's termijn afliep, was er zelfs sprake van een surplus, iets dat door Bush meteen werd verkwanseld.
Daarnaast kwam de recessie op het eind onder meer door de deregulering die vooral het mantra is geweest van rechts Amerika; om een depressie te vermijden moest er wel degelijk geld in de economie gepompt worden. Dus ook daar ligt de oorzaak in Republikeins denken en Republikeinse plannen.
MCB radio 747KHz Middengolf
Zie deze grafiek, die eigenlijk alles het beste samenvat:
foto
Wil je het volledige plaatje? Nou, dat is hem.
Niet wie er precies op welke functie zat toen het tekort opliep, maar letterlijk de oorzaken zelf.
[ Bericht gewijzigd door ZoKanIkHetOok op woensdag 5 november 2014 @ 10:11 ]
We hebben nu al 6 jaar een Democraat als president en de schulden lopen nog steeds enorm hard op.
Al met al vallen beide partijen dus gewoon heel veel te verwijten, het beeld is veel minder zwart-wit dan je hier stelt.
Feit blijft echter wel dat de Bush tax cuts rampzalig zijn geweest, zeker gekoppeld aan de oorlog in Irak, waar veel Democraten (maar minder dan Republikeinen) inderdaad dankzij de sterke propaganda van de Bush administration in mee zijn gegaan.
Verder lopen de schulden op, maar dat gebeurt al decennialang. De tekorten zijn echter nog nooit zo snel terug gelopen als onder Obama: een feit dat Politifact als 'True' heeft geanalyseerd.
Dat, maar het is ook wel een deel cultuur: "Obama Care" klinkt in 'onze' ogen wellicht prachtig, maar amerikanen zijn gewoon wars van iedere overheidsbemoeienis, betutteling, etc. Zelfs als dat betekent dat je in een trailerpark komt te wonen en langzaam weg crepeert omdat je geen ziekenhuis kan betalen.
Eerst maken de Republikeinen puinhoop, vervolgens maken de Democraten er een nog grotere puinhoop van, die daarna weer word overtroffen door de opvolger.
Steeds wanneer je denkt dat je de slechtste president & congres hebt gehad (Clinton, Bush) word deze weer opgevolgd door een grotere idioot: Obama.
Er moet toch wel iets beters zijn dan dat?
Principes zijn leuk maar wat heb je aan je principes als je gedwongen wordt hetzelfde werk te doen wat je jaren deed voor 70% van het minimum inkomen. Alleen noemen we het dan in plaats van werk een tegenprestatie voor je uitkering. Om maar een voorbeeld te noemen, want die richting gaan we wel op in bijvoorbeeld de thuiszorg.
Een ander voorbeeld: Als student is het bijvoorbeeld niet slim om te stemmen op een partij die de basisbeurs wilt afschaffen, toch doen we dat in grote getallen omdat we verwachten na diezelfde studie dik betaalde banen te krijgen. Terwijl op dit moment de praktijk is dat die dik betaalde banen best uitblijven en je achterblijft met een (steeds groter wordende) studieschuld.
Anyway, ik snap dat mensen op ideologische gronden stemmen, en dat is hun goed recht. Maar verstandig hoeft het niet te zijn nee.
- De verhouding rijk/arm is alleen maar schever geworden
- Er is nog steeds geen bankier opgepakt en veroordeeld
- Er wordt nog steeds (en zelfs meer) oorlog gevoerd
- Obamacare is bagger; mensen betalen zich suf aan eigen risico en de zorg blijft achterlijk duur
- De werkloosheid lijkt lager, maar dat komt omdat men mensen die het hebben opgegeven niet meer meetelt
- De student loan bubbel is alleen maar gegroeid en het aantal wanbetalers is uit de hand aan het lopen. Het is ook erg fijn voor het toekomst perspectief voor jongeren als ze met een hele dikke schuld beginnen, daarom koopt men ook geen woning.
- Militarisering van de politie is gestaag doorgegaan (Ferguson iemand?)
- Aandelenkoers is omhoog gegaan door QE en niet omdat de economie zo goed draait
Waarom denk je dat hij zo'n lage approval rate heeft? Kandidaten voor de Senaat wilden hem niet in de buurt hebben en bij een bijeenkomst liepen mensen zelfs weg.
Het probleem in de VS is dat beide kampen niet deugen; het is hoog tijd voor een andere politieke partij.
Maar ik vind het grappig hoe mensen hierop reageren. In Nederland werken PVDA en VVD samen, en dan vinden mensen het niet goed, zeker wanneer D66, CU en SGP het kabinet steunt , vinden mensen dat ze Rutte ten val moeten, maar als republikeinen de democraten en Obama tegenwerken (hier: de SP & PVV manier), is men hier verontwaardigd
Men kan natuurlijk Ron Paul stemmen.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken