Terrorismedeskundigen: stations mijden niet nodig

Het is 'onverstandig' om uit angst voor aanslagen stations of openbare plekken te mijden. De burger kan niets doen en hoeft niets te doen. Dat zeggen terrorismedeskundigen vrijdag in Trouw in reactie op berichten dat strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) ook in Nederland aanslagen kunnen plegen.

Natuurlijk is het goed als Nederlanders op signalen van mogelijk terrorisme letten, maar dat was altijd al zo, zegt Liesbeth van der Heide van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme. "Het gaat groeperingen als IS om het zaaien van angst. Als mensen stations gaan mijden, hebben ze hun doel al half bereikt."

Het dreigingsniveau in Nederland wordt niet verhoogd. Dat blijft staan op 'substantieel'. Dit betekent dat een reële kans bestaat op een aanslag. In het AD zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof dat er geen sterke aanwijzingen zijn voor een aanslag. "Zolang dat niet zo is, wordt het dreigingsniveau niet verhoogd."

Donderdag werd militairen aangeraden op openbare plekken geen uniform te dragen. Volgens Schoof was dat slechts een voorzorgsmaatregel. "Er is geen reden om in paniek te raken."