Google betaalt miljoenen terug aan ouders

Google moet minstens negentien miljoen dollar terugbetalen aan boze, Amerikaanse ouders. De Federal Trade Commission oordeelde dat het bedrijf sinds 2011 'oneerlijk' heeft gehandeld door kleine aankopen zomaar toe te laten in apps voor kinderen. Deze 'kleine' aankopen leidden al snel tot een rekening van honderden dollars.

Veel mobiele spelletjes bieden virtuele spullen aan waarmee je snel verder komt in het spel. De prijs hiervoor wisselt: soms kost het 99 cent, soms maar liefst tweehonderd dollar. In 2011 werd niet om toestemming van de rekeninghouder gevraagd bij een aankoop. Ook een wachtwoord was niet nodig: simpelweg drukken op een knopje was al genoeg om iets te kopen. 

In de helft van 2012 introduceerde Google pop-ups waarin je je wachtwoord moest invullen voordat de aankoop doorging. Ouders wisten echter niet dat, na het invullen van het wachtwoord, het kind dertig minuten lang van alles kon kopen. Hierdoor konden zij alsnog enorme bedragen uitgeven.

Google heeft nu haar beleid aangepast. Er wordt expliciet om toestemming van de rekeninghouder gevraagd voordat er geld wordt afgeschreven. Ook moet het bedrijf contact opnemen met alle gebruikers die een in-app aankoop doen, zodat zij weten dat zij hun geld terug kunnen krijgen als het door een kind is gedaan. Als Google binnen een jaar tijd minder dan negentien miljoen dollar terugbetaalt, gaat het overgebleven geld naar de Amerikaanse schatkist of het FTC.  

Het is de derde keer dat het FTC zich uitspreekt over zo'n zaak. In januari moest Apple al ongeveer 32 miljoen dollar terugbetalen en haar beleid aanpassen om dezelfde reden. In juli volgde Amazon met de Amazon Appstore.