Van der Laan gaat door met plan illegalenopvang

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaat door met zijn plan voor een bed-, bad- en broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat meldt de gemeente Amsterdam. Van der Laan voerde maandagochtend een gesprek met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) over de kwestie.

"Ze hebben een goed gesprek gehad, maar ze zijn het niet eens geworden", laat een woordvoerder van Teeven weten. De staatssecretaris heeft volgens de zegsvrouw dan ook niet zijn goedkeuring gegeven aan de Amsterdamse plannen. "Voor ons blijft de situatie onveranderd. Alleen mensen die willen meewerken aan hun vertrek, hebben recht op opvang."

Teeven heeft Van der Laan laten weten dat hij een besluit van het comité van Europese ministers over de opvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen wil afwachten. Eerder kan hij niet ingaan op de door Amsterdam gewenste regeling. Het besluit van de ministers wordt in oktober verwacht en is een reactie op een advies van het Europese Comité voor Sociale Rechten.

Van der Laan heeft 'begrip' voor de positie van Teeven en het kabinet, maar gaat wel door met onderzoeken op welke wijze Amsterdam en andere gemeenten op een sobere manier onderdak kunnen bieden aan de vluchtelingen. Dat doet hij in samenwerking met Utrecht, Rotterdam, Den Haag en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

In Amsterdam zwerft al lange tijd een groep asielzoekers rond die geregeld van verblijfplaats moet wisselen. Van der Laan liet donderdag weten dat hij de groep binnen de wet altijd hulp heeft geboden. Hij gedoogt het verblijf van uitgeprocedeerden in kraakpanden, maar wettelijk gezien mag hij ze geen opvang verlenen. Om te voorkomen dat de groep gaat zwerven, wil hij de asielzoekers bed, bad en brood bieden.