Paus: IS moet worden gestopt
Paus Franciscus steunt het gebruik van geweld om aanvallen van islamitische extremisten op religieuze minderheden te stoppen. Hij zei dat niet één land, maar de hele internationale gemeenschap moet beslissen hoe er moet worden ingegrepen.
De paus zei dit tegen journalisten aan boord van het vliegtuig waarmee hij maandag na een bezoek aan Zuid-Korea terugvloog naar Rome. Hij zei dat hij overweegt zelf naar Noord-Irak te reizen om zijn solidariteit te betuigen met de vervolgde Iraakse christenen. Hij zei dat hij er met zijn adviseurs nog niet uit is of hij dit moet doen.
Franciscus kreeg de vraag voorgelegd of hij de Amerikaanse aanvallen op de extremisten van de Islamitische Staat in Irak en Syrië steunt.
"In dit soort gevallen, waarin er sprake is van onrechtvaardige agressie, kan ik alleen maar zeggen dat het rechtmatig is om de onrechtvaardige agressor te stoppen", zei de paus. "Ik onderstreep het werkwoord 'stoppen'. Ik zeg niet 'bombarderen' of 'oorlogvoeren', maar 'stoppen'. De middelen waarmee dit kan worden gestopt moeten worden geëvalueerd."
In het verleden is het 'excuus' om een onrechtvaardige agressie te stoppen door mogendheden gebruikt om een 'veroveringsoorlog' te voeren, zei de paus. "Een land alleen kan niet beoordelen hoe dit moet worden gestopt", zei de paus. "Na de Tweede Wereldoorlog ontstond het idee van de Verenigde Naties: het is daar dat je je moet afvragen 'Is er onrechtvaardige agressie? Het lijkt zo te zijn. Hoe stoppen we dit?' Alleen dit. Niets meer."
In de afgelopen jaren was het Vaticaan faliekant tegen militaire interventie. Paus Johannes Paulus II deed er alles aan om de Irak-oorlog te voorkomen en Franciscus zelf hield een gebed voor vrede, toen de VS vorig jaar dreigden met luchtaanvallen op Syrië. Maar door het lot van de christenen in Irak is het standpunt van het Vaticaan veranderd.