Arctic Sunrise weer terug in Nederland

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise arriveert zaterdag in Nederland. Rond 12.00 uur komt het schip aan in de sluizen van IJmuiden. De ijsbreker heeft bijna een jaar aan de ketting gelegen in de Russische stad Moermansk.

Na aankomst in IJmuiden meert het schip aan bij de kade van de Zuidersluis. Om 14.00 uur vertrekt het weer en vaart het naar Amsterdam. Daar arriveert het zo'n twee uur later en legt het aan bij de Melissapier.

De Arctic Sunrise heeft Rusland vorige week vrijdag verlaten onder leiding van kapitein Daniel Rizzotti. De afgelopen maand heeft Greenpeace herstelreparaties laten uitvoeren zodat het schip op eigen kracht naar Nederland kon varen.

De milieuorganisatie mocht nadat Rusland het schip in beslag had genomen, lange tijd niet bij de Arctic Sunrise. Het schip was daardoor enigszins gehavend.

Eenmaal in Nederland wordt het vijftig meter lange vaartuig uit het water gehaald om volledig te worden hersteld. Daarna wil Greenpeace het schip weer gaan gebruiken voor campagnes.

De Arctic Sunrise werd in september vorig jaar door de Russen geënterd. Daarna werd het schip aan de ketting gelegd in Moermansk. De actie van de Russen volgde op een protest van Greenpeace bij een boorplatform in de Barentszzee.

De bemanning van dertig mannen en vrouwen, onder wie twee Nederlanders, werd opgepakt en zat enige tijd vast op verdenking van piraterij. De bemanningsleden werden vrijgelaten in aanloop naar de Olympische Spelen in Sotsji.