FIFA achter WK in Rusland

De FIFA staat nog achter het WK 2018 in Rusland. "We hebben gezien dat het WK een kracht voor het goede kan zijn en de FIFA gelooft dat dit het geval zal zijn voor de mondiale eindronde in Rusland", schrijft de wereldvoetbalbond vrijdag in een verklaring. Na de vliegramp in Oekraïne, waarbij 298 mensen om het leven kwamen, is de kritiek op Rusland toegenomen.

Eerder liet de KNVB weten in een later stadium een discussie over het toernooi te willen voeren. "Stilstaan bij dit immense verlies staat nu voorop", schreef de Nederlandse bond woensdag. De KNVB kreeg via verschillende wegen vragen over deelname aan het WK.

De FIFA is van mening dat een wereldkampioenschap een positieve verandering teweeg kan brengen. "Maar voetbal kan niet worden gezien als oplossing voor alle problemen en in het bijzonder die met betrekking tot de wereldpolitiek. De geschiedenis wijst uit dat het boycotten van sportevenementen of een beleid van isolatie en confrontatie niet de meest effectieve manieren zijn om problemen op te lossen."

De wereldvoetbalbond zegt zijn verantwoordelijkheid desondanks serieus te nemen. "We steunen elk vreedzaam en democratisch debat. De FIFA betreurt elke vorm van geweld en zal haar toernooien gebruiken om de dialoog, begrip en vrede tussen volkeren te bevorderen."