Ruim 9000 handtekeningen tegen Duits tolvignet

De petitie van de ANWB tegen het tolvignet dat Duitsland vanaf 2016 wil invoeren is in het eerste etmaal door ruim negenduizend mensen ondertekend. De belangenvereniging voor automobilisten laat dinsdag weten tevreden te zijn met de massale belangstelling.

"We zijn een etmaal verder en de belangstelling is echt massaal", zegt een woordvoerder. "Zelfs in Duitsland wordt met heel veel belangstelling gekeken naar de petitie. We worden platgebeld door Duitse media."

De heffing staat volgens de ANWB haaks op het principe van het vrije verkeer van goederen en personen in de Europese Unie. Bovendien leveren buitenlandse automobilisten in Duitsland volgens de bond al hun bijdrage via de accijns op benzine en diesel. De reacties worden gebundeld en later dit jaar aangeboden aan het Europees Parlement.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) liet maandag weten 'ontstemd' te zijn over de Duitse plannen. Ze kondigde aan op korte termijn in gesprek te gaan met de Duitse Duitse minister van transport Alexande Dobrindt.

Dobrindt maakte eerder op maandag bekend dat hij het tolvignet voor personenauto's vanaf 2016 wil invoeren. De bewindsman vindt het onterecht dat miljoenen buitenlandse automobilisten gebruikmaken van de Autobahn, maar niet bijdragen aan het onderhoud.