Lucht langs wegen viezer dan berekend
De luchtvervuiling langs drukke verkeersaders is soms hoger dan in modelberekeningen van het rijk was voorspeld. Dat concludeert Milieudefensie donderdag uit eigen metingen en metingen die de organisatie door omwonenden heeft laten uitvoeren. De metingen werden gedaan met buisjes die stikstof opvangen.
De organisatie liet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de werkelijke luchtkwaliteit vergelijken met rekenmodellen van het rijk. Vaak kwamen metingen en berekeningen overeen, maar soms was de lucht veel viezer dan vooraf berekend. In een aantal gevallen kwam dat doordat volgens de cijfers die gemeenten doorgaven veel minder verkeer door de straat reed dan in werkelijkheid het geval was.
Omdat de berekeningen het uitgangspunt zijn van het luchtbeleid moeten de gegevens volgens Milieudefensie snel op orde worden gebracht. "Al jaren hamert Milieudefensie erop dat gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat zorgvuldiger moeten zijn met het aanleveren van hun data", stelt campagneleider Ivo Stumpe. "Op papier lijkt de lucht soms schoner dan in het echt en komt er geen goed beleid. Burgers blijven dan zitten met ongezonde lucht."
Het rijk moet volgens Stumpe sancties opleggen aan overheden die slordig zijn met gegevens over luchtvervuiling.
Sinds 2012 schakelt Milieudefensie omwonenden van bijvoorbeeld drukke wegen in om de luchtkwaliteit te meten. In het laatste onderzoek werd de luchtkwaliteit op honderd locaties gemeten. Op alle locaties is de luchtkwaliteit zo slecht dat gezondheidsrisico's kunnen ontstaan. Op twaalf plekken werden Europese normen overschreden.
De twintig locaties met de smerigste lucht liggen rond drukke verkeersaders in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Schiedam. Net als vorig jaar was de luchtkwaliteit het slechtst in de Javastraat in Den Haag.