Arrestaties in Polen om afgetapte gesprekken

Poolse aanklagers hebben dinsdag twee mensen opgepakt en twee anderen ondervraagd naar aanleiding van opnames van afgeluisterde gesprekken van Poolse hoogwaardigheidsbekleders die in handen van de media zijn beland. In een van die gesprekken noemde de Poolse minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski de Verenigde Staten een 'waardeloze' bondgenoot.

Onder de ondervraagden was Sylwester Latkowski, hoofdredacteur van het tijdschrift Wprost, dat de gesprekken publiceerde. Hij overhandigde alle opnames die hij had aan de autoriteiten, maar verzweeg welke bron deze aan hem had doorgespeeld. Ook werd een restaurantmedewerker als getuige gehoord. Vorige week werd de eigenaar van een van de restaurants waar de opnames werden gemaakt aangeklaagd voor afluisteren, waar in Polen tot twee jaar celstraf op staat.

De identiteit van de arrestanten is niet bekendgemaakt.

De opnames hebben de Poolse regering ernstig in verlegenheid gebracht. Naast de tirade van Sikorski is in een ander gesprek te horen hoe het hoofd van de centrale bank Marek Belka bespreekt met minister van binnenlandse zaken Bartlomiej Sienkiewicz hoe de bank de regerende partij kan helpen de verkiezingen van 2015 te winnen.

De politie viel vorige week de redactie van Wprost binnen om computers en een usb-stick in beslag te nemen. De hoofdredacteur verzette zich tegen de inval en eiste een huiszoekingsbevel van de rechter. De politie droop uiteindelijk met lege handen af. Het tijdschrift kondigde prompt nieuwe onthullingen aan.

Volgens premier Donald Tusk zijn niet zijn bewindslieden, maar de media in overtreding. Hij heeft Wprost en andere media opgeroepen alle vertrouwelijke informatie alsnog over te dragen aan de autoriteiten. Zo lang er gevoelige informatie in handen is van journalisten zou zijn ploeg vatbaar zijn voor chantage. Hij heeft geweigerd de bewindslieden die in de opnames te horen zijn te ontslaan.