Israëlische tieners mogelijk ontvoerd op Westoever

Het Israëlische leger is vrijdag op de Westelijke Jordaanoever een grote zoekactie begonnen naar drie tieners die worden vermist. Zij zijn mogelijk ontvoerd.

Het bureau van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf een verklaring uit waarin de verdwijning van de drie aan Palestijnen wordt geweten. Een nadere toelichting ontbrak. De Palestijnse autoriteiten waren niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Het leger en de inlichtingendiensten zoeken samen naar de tieners. "De voornaamste opdracht is te zorgen dat ze terugkomen", zei brigadegeneraal Motti Almoz.

De tieners liftten donderdagavond terug naar huis nadat ze naar de Talmoedschool waren geweest, maar kwamen niet aan, meldde de televisiezender Channel 10. Een van de drie zou de politie hebben gebeld met de mededeling dat ze waren ontvoerd; de zender vermeldde niet uit welke bron de informatie afkomstig was. Inlichtingendienst Shin Bet stelde vrijdagochtend voor lokale media een nieuwsstop in over het onderwerp.

Het is mogelijk het eerste serieuze incident sinds de vorming van een Palestijnse eenheidsregering van de Fatah-partij van president Mahmoud Abbas en de militante groep Hamas eerder deze maand.

Vorig jaar lokte een Palestijn een Israëlische soldaat naar een dorp op de Westoever, waar hij hem ombracht om het lijk te ruilen tegen zijn gevangen broer. In 2001 lokte een Palestijnse vrouw een Israëlische tiener met behulp van internet naar de Westoever, waar hij door gewapende Palestijnen werd opgewacht en vermoord. De vrouw, Amna Muna, kwam in 2011 vrij bij de ruil van ruim duizend gevangen Palestijnen tegen de ontvoerde Israëlische militair Gilad Schalit in de Gazastrook.