Predikant de bak in voor Hirst-vervalsingen

Een Amerikaanse predikant die nepwerken van Damien Hirst probeerde te verkopen draait zes maanden de cel in. Kevin Sutherland uit Miami kreeg de straf maandag opgelegd van een rechter in New York. Hij was vorige maand al schuldig bevonden. Sutherland, die tot zeven jaar cel riskeerde voor de zwendel, gaat in hoger beroep.

Sutherland probeerde de vijf nepwerken te verkopen voor 185 duizend dollar (134 duizend euro), maar werd ingerekend omdat hij niet met een kunstliefhebber, maar met een undercover agent te maken had. Hij hield tegen de agent vol dat het om authentieke werken ging, ook al had het veilinghuis Sotheby's in New York hem verteld twijfels te hebben over de echtheid van de stukken

De predikant begon in 2010 met de handel in cowboyartikelen. Later breidde hij zijn activiteiten uit naar kunst. Hij meende echte werken van de Britse kunstenaar Hirst in handen te hebben gekregen. Volgens The New York Times kocht Sutherland de werken van oplichter Vincent Lopreto, die valse werken van Hirst via Ebay verkocht.

De 46-jarige Sutherland is de leider van de religieuze groepering Mosaic Miami Church, die ongeveer tweehonderd leden telt.