Poetin bezoekt China op markant moment

Nu de betrekkingen met het Westen een dieptepunt hebben bereikt, richt de Russische president Vladimir Poetin zijn pijlen op het oosten. Dinsdag komt het staatshoofd voor een tweedaags bezoek aan in China, waar hij een onderhoud heeft met president Xi Jinping. Poetin hoopt de banden aan te halen met een land dat zich afzijdig houdt van zijn avonturen in Oekraïne.

Het bezoek van Poetin lijkt in een patroon te passen. Zijn eerste Aziatische staatsbezoek tijdens zijn huidige presidentiële termijn was ook aan China. Ook toen lag Poetin in het Westen onder vuur. Voor hij aan zijn derde termijn begon, had hij een protestbeweging hard laten neerslaan, veel mensen laten arresteren en waarschijnlijk gefraudeerd met stembusuitslagen. Evengoed kon hij op een warm onthaal rekenen in China, een land dat zich liever ook niet te veel inlaat met democratie en protestbewegingen.

"Als we kijken naar de turbulente wereldeconomie, is het van levensbelang om de economische banden met China aan te halen", aldus Poetin. "Beide landen moeten meer in elkaar investeren en handel bedrijven die voor zowel Rusland als China gunstig is."

In een interview dat maandag werd vrijgegeven door het Kremlin zei Poetin dat de banden met China een hoge prioriteit zijn voor Rusland. De betrekkingen zijn nu beter dan ooit en een verdrag over aardgasexport naar China is bijna rond, aldus Poetin. Met zo'n zakendeal kan Rusland de aardgasmarkt een positieve draai geven. Nu exporteert Moskou het leeuwendeel van zijn gas nog naar Europa, maar door de verslechterende betrekkingen zoekt het naar alternatieve afzetmarkten. De besprekingen over de gasexport naar China kwamen na het uitbreken van de crisis in Oekraïne in een stroomversnelling.

Sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 onderhouden Rusland en China een 'strategisch partnerschap'. De landen hebben goede politieke, economische en militaire betrekkingen en delen een afkeer van Amerikaanse hegemonie op het wereldtoneel. Die worden waarschijnlijk alleen maar belangrijker nu China kort geleden is gepromoveerd tot wereldeconomie nummer één. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Veel Russen vrezen dat de bevolkingskrimp en gedateerde krijgsmacht in hun land ooit de sterkere Chinezen ertoe zullen bewegen in Rusland landjepik te gaan spelen.

"Het is belangrijk dat we ons niet beperken tot handel", zei Poetin. "Het is van essentieel belang om ook de technologische, industriële, humanitaire en wetenschappelijke samenwerkingsprojecten voort te zetten en te verbeteren."

Dinsdag komt Poetin aan in Shanghai. In het interview zei hij te streven naar bilaterale handel ter waarde van 73 miljard euro in 2015 en het dubbele hiervan in 2020. De president zei uit te kijken naar zijn bezoek aan het land, waar hij altijd op een vriendelijke en gastvrije ontvangst kan rekenen.