Nieuws

Baas transportbedrijf verdacht van mensenhandel

Een 56-jarige transportondernemer is vrijdag opgepakt op verdenking van mensenhandel. Hij zou Hongaars-Servische chauffeurs hebben uitgebuit, meldt de opsporingstak van Inspectie SZW maandag. Er zou sprake zijn van lange werktijden, lage lonen en bedreigingen. Volgens FNV Bondgenoten is dit voorval slechts 'het topje van de ijsberg' als het gaat om uitbuiting van chauffeurs.

De directeur van transportonderneming SC Expres uit het Zuid-Hollandse Sommelsdijk is gearresteerd omdat hij chauffeurs in Servië zou ronselen. De mannen werden naar Nederland gelokt met het vooruitzicht van goede verdiensten en huisvesting.

Het loon was echter laag en voor huisvesting werd niet gezorgd, aldus de inspectie. De chauffeurs moesten in hun truckcabine slapen. Enkelen zouden helemaal geen loon hebben ontvangen. Als chauffeurs hierover klaagden zouden zij en hun familie thuis worden bedreigd.

Het strafrechtelijk onderzoek begon in februari, nadat de Hongaars-Servische chauffeurs zich hadden gemeld bij de FNV. Om te voorkomen dat de buitensporig lange werkdagen bij een eventuele controle aan het licht zouden komen, maakte de directeur vermoedelijk valse verlofbriefjes.

Volgens Edwin Atema van Bondgenoten-stichting VNB, de cao-nalevingspolitie voor de transportsector, is deze zaak slechts het topje van de ijsberg. "Voor chauffeurs die maanden onderweg zijn, is de vrachtauto niet alleen de werkplek, maar ook hun huis. Dit maakt ze in alles afhankelijk van de werkgever en dus extra kwetsbaar voor uitbuiting."

De verdachte directeur is vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam, die zijn voorarrest met zeven dagen heeft verlengd. De Inspectie SZW en het functioneel parket van het OM stellen een financieel onderzoek in om het illegaal verdiend vermogen terug te vorderen.

Stichting VNB roept minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) op de capaciteiten van de Inspectie Leefomgeving en Transport uit te breiden. "Deze dienst is zwaar onderbemand, waardoor bestaande EU-regels, zoals het verbod op wekenlang in je vrachtwagen leven, niet gehandhaafd worden", aldus Atema.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) probeert al een tijd in Europees verband een einde te maken aan dit soort praktijken. "Weg met schijnconstructies en uitbuiting", twittert hij. "Fatsoenlijk loon voor goed werk."