Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt met 35 procent

De verkoop van nieuwbouwwoningen is het afgelopen kwartaal met 35 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat meldde de branchevereniging van bouwontwikkelaars NVB vrijdag op grond van afgegeven garantiecertificaten. Woningontwikkelaars en bouwondernemingen verkochten in totaal ruim 4700 nieuwe koopwoningen.

Door de lage hypotheekrente en de lage huizenprijzen kiezen starters voor een koophuis, zegt directeur van NVB Nico Rietdijk in een verklaring. "De grote kracht is die fantastisch lage hypotheekrente. Zodra deze rente echter gaat stijgen, een procentje kan al genoeg zijn, kan dat de vreugde al weer snel doen omslaan."

Vooral in de noordelijke provincies kochten veel inwoners een nieuwbouwwoning. In Groningen, Friesland en Drenthe werden 68 tot ruim honderd procent meer nieuwe huizen verkocht. In Overijssel, Limburg en Utrecht blijven de woningverkopen achter bij de landelijke cijfers.

Voor het hele jaar verwacht de NVB twintigduizend tot 22 duizend verkochte nieuwbouwwoningen. Doordat ontwikkelaars vaker kleine bouwprojecten uitvoeren, doet met name de markt voor eengezinswoningen het goed. De verkoop van appartementen liep het afgelopen kwartaal juist verder terug.