Bijensterfte sterk afgenomen

Imkers hebben deze winter minder bijenvolken verloren dan in de jaren hiervoor. Dat meldt Wageningen University maandag op basis van een enquête onder imkers. Het landelijke sterftepercentage was deze winter 9,2 procent, terwijl het jarenlang op 25 procent heeft gelegen.

Uit de enquête, die werd uitgevoerd door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) onder zesduizend imkers, blijkt dat het sterftecijfer ook lager is dan de winter hiervoor. Toen stierf ongeveer dertien procent. 69 procent van de imkers gaf aan helemaal geen uitval van een volk te hebben gehad.

"Deze uitslagen zijn bemoedigend, maar het is te vroeg om te spreken van een trend", zegt onderzoeker Bram Cornelissen van de universiteit in een verklaring. Het is op dit moment nog niet bekend waardoor de wintersterfte in de afgelopen twee jaar lager was dan in de jaren daarvoor. De winter van dit jaar was zacht, maar de winter daarvoor juist streng.

De winterse bijensterfte is al jaren hoog. Dat heeft meerdere oorzaken volgens onderzoekers. Zo zijn er parasieten die bijen ziek maken. Ook zou het gif dat boeren gebruiken om hun gewassen te beschermen slecht zijn voor de bijen. Omdat bijen zorgen voor de bestuiving van gewassen, spelen ze een belangrijke rol bij voedselproductie voor mensen.

Het lage wintersterftecijfer van dit jaar wil echter niet zeggen dat het eind van de sterfteproblemen bij bijen in zicht is, aldus de onderzoeker.