Pedo Sytze wil liever zwerven

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. leidt liever een zwervend bestaan dan dat hij zich moet houden aan allerlei extra voorwaarden om ergens onderdak te krijgen. Dat zegt hij in een reactie op het besluit van de gemeente Leiden om zedendelinquent Benno L. onder te brengen in de stad.

"Gezien de nieuwe eisen die nu aan Benno L. gesteld worden, is dit voor mij de laatste druppel. Ik zie af van verdere overheidsbemoeienis met betrekking tot mijn huisvesting en blijf de rest van mijn leven liever rondzwerven als 'gevaarlijk monster' dan dat ik mij zo laat inpakken", zo laat Van der V. in een verklaring weten.

"Ik hoop oprecht dat vele mensen met angst voor mij blijven zitten. Ze vragen er om", gaat Van der V. verder. "Dit land is gek geworden, om dergelijke eisen aan vrije burgers te stellen."

Benno L. mag zich in Leiden onder meer alleen onder begeleiding van vrijwilligers in de stad laten zien. Ook mag hij niet in contact komen met kinderen. Als hij een rit op zijn motor wil maken, wordt de route van tevoren besproken.

Van der V. leidt een zwervend bestaan sinds de gemeente Eindhoven in 2009 weigerde hem toe te laten. Begin november verhuisde hij naar een door een particulier aangeboden woning in Amsterdam, maar eind vorige maand bleek dat hij opnieuw op straat kwam te staan toen hij geen geld meer had om in zijn woning te blijven. Het is onbekend waar hij nu verblijft.