Notarissen: schaf geregistreerd partnerschap af

Als het aan notarissen ligt, wordt het geregistreerd partnerschap afgeschaft. Het is niet meer nodig, nu ook homoseksuelen in het huwelijksbootje kunnen stappen. Dat meldt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie vrijdag.

Een geregistreerd partnerschap staat volgens de beroepsorganisatie gelijk aan het huwelijk, met dezelfde rechten en plichten. Bovendien zien negen van de tien notarissen dat veel mensen niet goed weten wat ze nu precies wel regelen met een geregistreerd partnerschap en wat niet.

Een scheiding is bijvoorbeeld net zo moeilijk als bij een huwelijk en ook moet er gewoon alimentatie worden betaald. Bovendien wordt een huwelijk in het buitenland erkend en een geregistreerd partnerschap niet. Ook verwarren mensen het geregistreerd partnerschap met een samenlevingsovereenkomst, zo meldt de beroepsorganisatie.

De oproep van de notarissen is niet helemaal nieuw. In 2008 riep de beroepsgroep ook al op tot het afschaffen van het geregistreerd partnerschap. Toen zag de minister er niets in.