OM vraagt Israël uitlevering docent joodse school

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat Israël vragen om de uitlevering van de 26-jarige docent Ephraim S. Een verzoek daartoe wordt deze week verzonden. Dat bevestigt het OM naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf dinsdag. S. wordt verdacht van kindermisbruik op de orthodox-joodse scholengemeenschap Cheider in Amsterdam.

De zaak loopt al anderhalf jaar. Dat nu pas een uitleveringsverzoek wordt ingediend, heeft volgens een woordvoerder van het OM te maken met de 'extreem hoge eisen' die Israël stelt aan uitlevering. Zo heeft het OM nu pas 'voldoende verdenking' om het verzoek in te dienen.

Geert-Jan Knoops, advocaat van S., heeft aan De Telegraaf laten weten dat zijn cliënt het uitleveringsverzoek gaat aanvechten. Knoops was dinsdagochtend niet bereikbaar voor verder commentaar.

S. zou meerdere kinderen hebben misbruikt op de scholengemeenschap Cheider in Amsterdam-Buitenveldert. Het OM wil geen uitspraken doen over het aantal slachtoffers. De kinderen durfden pas na het vertrek van hun leraar, die werd weggestuurd wegens 'ongepast grensoverschrijdend gedrag', te praten over het misbruik.

Nadat meerdere ouders bij de school aan de bel hadden getrokken, deed Cheider aangifte en stelde het OM een strafrechtelijk onderzoek in. S. vertrok na zijn ontslag in het najaar van 2012 naar Tel Aviv waar hij bijles zou geven aan kinderen.