12 Years a Slave lijkt favoriet prijzenseizoen

Met de uitreiking van de Golden Globes op 12 januari en de bekendmaking van de Oscarnominaties vier dagen later staat het filmprijzenseizoen weer op punt van losbarsten. Wellicht een goed moment om eens te kijken wie de grootste kanshebbers lijken.

Om meteen met de meest prestigieuze categorie in huis te vallen: het slavernijdrama 12 Years a Slave van de Britse regisseur Steve McQueen is bij zowel de Globes als de Oscars de favoriet voor beste film. Slavernij is een gevoelig onderwerp dat doorgaans goed scoort bij de meeste Amerikanen, evenals het thema van verlossing. 

De grote concurrenten voor beste film lijken het 3D-ruimtedrama Gravity van Alfonzo Cuaron met Sandra Bullock en de relatiekomedie Blue Jasmine van Woody Allen met Cate Blanchett. Dan is er nog het kleine onafhankelijke Britse drama Philomena van Stephen Frears met Judi Dench, dat al op vele festivals werd genomineerd en in Venetië maar liefst negen prijzen in de wacht sleepte.

Bij de regisseurs is het iets lastiger. McQueen is met 12 Years a Slave nog steeds favoriet, maar Cuaron lijkt hier sterker te staan met Gravity, vooral vanwege het verbluffende visuele spektakel en de opvallende rol van Bullocks eenzame ruimtereiziger. Ook maken publiekslievelingen Joel en Ethan Coen een kans met hun muziekdrama Inside Llewyn Davis. Opvallend is dat Allen bij de Globes niet eens is genomineerd voor Blue Jasmine.

Voor beste acteur komen ineens wat nieuwe filmtitels om de hoek kijken. Behalve Ejiofor staan hier Tom Hanks voor Captain Phillips, Forest Whitaker voor The Butler en Matthew McConaughey voor Dallas Buyers Club op de lijst. McConaughey heeft voor Dallas Buyers Club al de prijzen van de filmcritici in Los Angeles, New York en Las Vegas in zijn tas. Daarmee blijft Hanks ondanks zijn enorme staat van dienst wellicht met lege handen achter.

Noemenswaardig is ook Christian Bale voor het misdaaddrama American Hustle. Leonardo DiCaprio lijkt kanshebber met de misdaaddrama The Wolf of Wall Street, maar die film werd vanwege de excessen onlangs door veel leden van de Academy, de organisatie achter de Oscars, verguisd. DiCaprio won nooit eerder een Oscar.

De kanshebbers voor beste actrice zijn grotendeels al genoemd. Bullock, Blanchett en Dench staan uiteraard op de lijst, maar daaraan kunnen Meryl Streep voor August: Osage County en Emma Thompson voor Saving Mr. Banks worden toegevoegd. Blanchett lijkt favoriet, maar wellicht dat Dench in de nadagen van haar carrière nog voor een verassing weet te zorgen.

Jennifer Lawrence lijkt de grootste kanshebber bij de vrouwelijke bijrollen, met haar rol in American Hustle. Haar enige 'probleem' is dat ze vorig jaar ook al een Oscar won, voor haar hoofdrol in Silver Linings Playbook. Oprah Winfrey werd voor haar bijrol in The Butler niet genomineerd voor een Globe. Wellicht nomineert de Academy haar wel voor een Oscar.

Bij de mannelijke bijrollen gaat de race waarschijnlijk tussen Bradley Cooper voor American Hustle, Michael Fassbender voor 12 Years a Slave en Jared Leto voor Dallas Buyers Club. Vooral Leto viel op met zijn rol als travestiet en ook hij heeft, net als McConaughey, al de prijzen van de New York, Los Angeles en Las Vegas Film Critics Circle op zak.

Tot slot de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Het Italiaanse La Grande Bellezza lijkt hier torenhoog favoriet. Het drama van Paolo Sorrentino won naast zowat alle Italiaanse prijzen ook de European Film Award voor beste film en is genomineerd voor de Gouden Palm in Cannes. Nadat Borgman van Alex van Warmerdam de Oscar-shortlist voor beste niet-Engelstalige film niet haalde, is er voor de Nederlanders weinig eer meer te behalen. De hoop is nu gevestigd op het Nederlands gesproken Vlaamse drama The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen.

De Golden Globes op 12 januari uitgereikt. De Oscarnominaties worden op 16 januari bekendgemaakt, de uitreiking vindt op 2 maart plaats.


12 Years a Slave lijkt favoriet filmprijzenseizoen (Foto: Novum)