Minder koeien in Nederlandse weiden
Het aantal melkveebedrijven dat koeien in de wei laat grazen is gezakt van 81,2 procent in 2012 naar 80 procent dit jaar. Dat blijkt dinsdag uit de jaarlijkse rapportage van de ruim vijftig partijen die zich hebben aangesloten bij het Convenant Weidegang.
Bij 72,2 procent van de bedrijven lopen melkgevende koeien ten minste 120 dagen per jaar minstens zes uur buiten. De Duurzame Zuivelketen, een samenwerkingsverband tussen vakbond LTO en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), ziet de daling als een waarschuwing voor bedrijven om extra maatregelen te nemen.
De ondertekenaars van het convenant zijn onder meer melkveehoudersorganisaties, zuivelondernemingen en supermarkten. Nederland telde vorig jaar ongeveer zeventienduizend melkveebedrijven.
Volgens dierenwelzijnsorganisatie WSPA zetten Albert Heijn, C1000 en Jumbo zich niet genoeg in om koeien uit de stal te krijgen. De drie supermarktketens hebben het convenant ook getekend. Vier op de vijf zuivelproducten die de supermarkten aanbieden zijn volgens WSPA gemaakt van melk van koeien die nauwelijks buiten zijn geweest.
Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) liet vorige week nog weten dat boeren het aantal koeien dat ze hebben onbeperkt mogen uitbreiden zolang ze de mest maar kwijt kunnen. Haar voorganger Henk Bleker (CDA) wilde nog een maximum aantal koeien per bedrijf vaststellen.
De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met een wetsvoorstel van Dijksma, waardoor per 1 januari een mestverwerkingsplicht van kracht wordt. De wet moet ervoor zorgen dat het mestoverschot op termijn verdwijnt.
En die andere koeien, waar zijn die naar toe
17 December het gras groeit niet en die beesten schoppen de hele wei aan gort.
Mest kan namelijk met winst worden verwerkt!
In plaats van dat die lui de crisis helpen oplossen ...
Dat gesteld hebbende: als het voor de boeren te duur is om de beesten buiten te laten is een weidegangtoeslag misschien een idee. Gecombineerd met een staltax.
Maar pak ook de grootafnemers aan, want die bepalen de prijs. De boeren zijn eigenlijk allesbehalve zelfstandig.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken