Nederlanders geven 30 miljoen aan Filipijnen

De opbrengst van de actie voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen op giro 555 is inmiddels boven de dertig miljoen euro uitgekomen. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) melden maandag dat giro 555 nog zeker tot en met januari open blijft, omdat het geld nog blijft binnenkomen.

De tussenstand bedraagt inmiddels 30.170.982 euro, tegenover 28.266.535 euro afgelopen vrijdag. Na de nationale actiedag vorige week maandag stond de teller al op 18,5 miljoen euro.

SHO-actievoorzitter Henri van Eeghen noemt de steun van de Nederlanders voor de slachtoffers op de Filipijnen hartverwarmend. Mensen geven volgens de SHO dit keer ook geld via nieuwe manieren als direct mobiel op Facebook en Twitter of met behulp van speciale apps.

De hulpoperatie komt volgens de SHO steeds beter op gang. Zo zetten meerdere organisaties campagnes op waardoor de lokale bevolking de kans moet krijgen in het eigen levensonderhoud te voorzien, bijvoorbeeld door het ruimen van puin. In negentig gemeenten krijgen mensen nieuwe vissersboten, zodat ze weer geld kunnen verdienen.

Het officiële dodental door de tyfoon is opgelopen tot boven de 5200. Ruim dertien miljoen Filipijnen zouden slachtoffer zijn van de ramp. Zo'n 1,1 miljoen huizen zijn verwoest, waardoor 3,4 miljoen mensen dakloos zijn geworden. Daarvan hebben er 240 duizend tijdelijk onderdak in een van de ruim duizend evacuatiecentra.