Zwitsers stemmen tegen graairegels

Zwitserse kiezers hebben zondag een voorstel verworpen om de hoogste salarissen die bedrijven aan hun managers betalen te beperken tot maximaal twaalf maal het loon van hun laagstbetaalde personeelsleden. Leiders van het bedrijfsleven hadden gewaarschuwd dat het plan schadelijk kon zijn voor de concurrentiepositie van Zwitserland.

Het voorstel werd door de kiezers met 65,3 procent van de stemmen tegen 34,7 procent verworpen. Ook alle 26 kantons waren tegen. Om te worden aangenomen moeten initiatieven in Zwitserland door een meerderheid van zowel de kiezers als van de kantons worden goedgekeurd.

In maart uitten de Zwitserse kiezers hun woede over de gevoelde inhaligheid van bedrijven door aandeelhouders meer zeggenschap over directeurssalarissen te geven en gouden handdrukken te verbieden. Maar het nieuwe '1:12-initiatief' van de Jonge Socialisten ging de gematigde en conservatieve kiezers blijkbaar te ver.

Voorstanders van het initiatief stelden dat een wettelijke limiet tot eerlijkere salarisverhoudingen zou leiden terwijl de hoogste bazen nog altijd meer zouden kunnen verdienen dan bijvoorbeeld ministers. Maar het bedrijfsleven voerde aan dat het lastiger zou worden om toptalent aan te trekken of te behouden en dat sommige bedrijven wel eens zouden kunnen besluiten hun directies naar het buitenland te verplaatsen. Onder de tegenstanders was ook Sepp Blatter van de wereldvoetbalfederatie FIFA, die waarschuwde voor nadelige gevolgen voor het Zwitserse voetbal.