Miljoenenboete geëist tegen Odfjell

Tegen tankopslagbedrijf Odfjell is een boete van drie miljoen euro geëist. Volgens het Openbaar Ministerie handelde het in Rotterdam gevestigde bedrijf jarenlang in strijd met de veiligheids- en vergunningsvoorschriften en werd niet genoeg gedaan om ongelukken te voorkomen.

Daarnaast eiste de officier van justitie dat het bedrijf een jaar helemaal dichtgaat, als de veiligheidssituatie niet wordt verbeterd. Daarmee moet de maatschappij worden beschermd tegen Odfjell.

Het OM noemde de manier waarop Odfjell de afgelopen jaren te werk ging 'onmaatschappelijk'. Geld verdienen was volgens justitie belangrijker dan de veiligheid van de werknemers en het milieu. De wantoestanden bij het bedrijf leidden ertoe dat de werkzaamheden in Odfjell vorig jaar een tijd werden stilgelegd, onder druk van de toezichthouders.

Het bedrijf betaalde in totaal vier ton aan boetes en telkens werd beterschap beloofd. Het OM had een reeks voorbeelden van gevaarlijk e situaties die zijn ontstaan door wanbeleid. Zo liet Odfjell werknemers in 2011 een benzeenlek onderzoeken, maar waren zij onvoldoende beschermd. Het jaar daarop bleken brandblusvoorzieningen niet naar behoren te functioneren.