'Doorverkopen PlayStation-games verboden'
Rectificatie: FOK!games heeft de wijziging in de gebruiksvoorwaarden verkeerd geïnterpreteerd. Lees hier meer over de kwestie.
In Sony's nieuwe gebruiksvoorwaarden voor software is een nieuwe bepaling opgenomen die het doorverkopen van alle software op zijn consoles en handhelds verbiedt. Het verbod geldt ook voor games op disc. Verder vallen zowel PlayStation 3-games als PlayStation 4-games onder deze nieuwe bepaling.
De nieuwe gebruiksvoorwaarden, die gelden vanaf november, bevatten artikel 7.1: "U mag de Software (hetzij op disc uitgebracht hetzij als softwaredownload) niet doorverkopen tenzij dit uitdrukkelijk toegestaan is door ons en als de uitgever een ander bedrijf is, ook nog door de uitgever zelf." De oudere gebruiksvoorwaarden voor software had deze bepaling niet, zoals via Google Cache te zien is.
De gebruiksvoorwaarden vermelden echter niets over eventuele consequenties voor het verbreken van dit artikel. Het verbod is sowieso erg opvallend, aangezien Sony tijdens de E3 nog expliciet aangaf dat het delen van PlayStation-games toegestaan is. Nu is delen natuurlijk niet hetzelfde als het doorverkopen van games, maar Shuhei Yoshida gaf wel in een gesprek met Eurogamer aan dat "gebruikte games zullen werken op PlayStation 4."
Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde in juli 2012 nog dat het doorverkopen van softwarelicenties is toegestaan, omdat "een leverancier na verkoop van de software afstand doet van zijn 'exclusieve recht' om de software te verspreiden, waardoor iedere koper het recht heeft om deze zelf weer als tweedehandssoftware te verkopen." Het Hof gaf verder nog aan dat de uitspraak betrekking heeft op zowel fysieke softwareproducten als op software die via een download wordt verspreid.
Update: Een gebruiker van Tweakers weet te melden dat in 2007 ook al een dergelijk artikel in de gebruiksvoorwaarden stond. Toch is het wel opmerkelijk dat de bepaling tussendoor dus uit de gebruiksvoorwaarden is verdwenen en nu weer is toegevoegd. Foutje of zit er meer achter?
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
B-FliP Youtube Channel
Bionic - In on the Outside EP: 2-3-2012
Dat is het nadeel van de console.
Het heeft makkelijke en luie kopers.
(En dan gvd ook nog eens achteraf nádat ik die spullen heb gekocht (PS3))
Goed gepland.
Update, 10:16: Tweaker Lukin meldt dat een zelfde soort bepaling in 2007 ook in de Gebruiksvoorwaarden heeft gestaan. Die bepaling is sinds die tijd verwijderd. Nu lijkt hij ter gelegenheid van de release van de PS4 weer te zijn toegevoegd. Dat is opvallend, omdat Sony het kunnen doorverkopen van games expliciet als verkoopargument voor zijn PS4 noemde.
link baar post van Tweaker Lukin: http://tweakers.net/nieuw(...)on=6550919#r_6550919
Gebruiksvoorwaarden staan NIET boven een wet
dan mag steam wel eens gaan opschieten met de ruilhandel
Het zou niet de eerste keer zijn dat Sony features eruit sloopt na de release.
Voor mij de voornaamste reden om te wachten op de slim consoles, wanneer duidelijk is wat de Xbox/PS WEL kunnen.
Daarnaast is voor zover ik weet de uitgever niet verplicht mee te werken aan verkoop. Als zij dus bijv het schijfje koppelen aan jouw PSN account met een code, of een hash van disc serienummer + ps4 serienummer o.i.d. dan wens ik je veel succes met doorverkopen. Het schijfje verkopen zal wel gaan, maar het werkend krijgen is een 2de.
Een andere optie is natuurlijk dat Sony zich hiermee juridisch indekt tegen bepaalde zaken (mogelijk buiten Europa) en dat ze in de praktijk geen enkele restrictie zullen toepassen.
Net of de wet je er mee zal helpen :-s.
En daarbij, voor alle Xbox fanaten die dit nieuws opvreten natuurlijk (geheel terecht overigens), als het hier geen fout betreft en het overal ingevoerd gaat worden dan kun je er donder op zeggen dat dit onder druk van uitgevers is gedaan en het dus doodleuk binnenkort ook in de overeenkomst van MS staat. Dus juich maar niet te vroeg en hoop dat het hier om een erg stomme fout gaat.
Overal standaard 2 jaar garantie op. Nou ga jij dat maar eens regelen als een product een jaar garantie heeft.
Muntjes mag je in een discotheek, festival of kroeg altijd weer omwisselen voor geld. Krijg dat maar eens voor elkaar waar ze dat niet doen...
Als je, je jas ophangt bij een kapstok waar je voor betaald ben je automatisch verzekerd door het bedrijf waar je het ophangt ook al staat er bij dat, dat niet zo is. Regel jij dat maar eens.
Retour sturen van een online aankoop omdat het niet bevalt en gelijk geld terug krijgen binnen ik meende 8 werkdagen ook al staat er bij de website retour niet mogelijk. Krijg je echt niet voor elkaar zonder advocaat
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Genoeg voorbeelden wat volgens de EU een voordeel is voor de consument maar je gelijk halen in het echt valt vaak erg tegen. Ik denk echter dat dit allemaal wel losloopt met de PS4 maar toch kun je er niet zomaar van uitgaan omdat de EU zegt dat dit niet mag dat je automatisch gelijk krijgt.
Bijvoorbeeld cheaten.
Microsoft zijn voorwaarden strijken daarmee, bij aanpassing word je gebanned (code of conduct)
http://www.xbox.com/nl-NL/legal/codeofconduct
En er ook geen discussie mogelijkheden zijn over het unbannen.
Dus speelt Microsoft ook nog eigen rechter.
Ik las ergens dat iemand een boycot oproept voor de huidige generatie, helemaal geen gek idee.
Seto is zo ene baas he
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken