'Boorbedrijf schaliegas kan schade niet vergoeden'

Het Britse bedrijf dat in Nederland wil boren naar schaliegas heeft geen financiële buffer om schadevergoedingen te betalen als het misgaat bij boringen. Dat stelt Milieudefensie, dat een onderzoek heeft laten doen naar de financiële positie van Cuadrilla.

Cuadrilla kreeg in 2009 een vergunning voor proefboringen in Noord-Brabant en de Noordoostpolder. Daarbij werd er door de overheid van uitgegaan dat het bedrijf eventuele schades kan vergoeden. Milieudefensie vindt dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) de vergunningen ongeldig moet verklaren nu die onterecht verleend lijken te zijn.

De vergunningen zijn in handen van twee Nederlandse dochters van het Britse bedrijf. Die zijn volgens de milieuorganisatie niet in staat door boringen aangerichte schade te compenseren. Het moederbedrijf zal waarschijnlijk ook niet bijspringen.

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau SOMO, blijkt verder dat Cuadrilla omwonenden niet of niet goed informeert. Ook zou het bedrijf overheidsrichtlijnen niet volgen.

Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over proefboringen naar schaliegas. Minister Kamp wil eerst onderzoek doen naar de locaties waar veilig geboord kan worden. Het duurt nog zeker anderhalf jaar voor dat onderzoek af is.

De Tweede Kamer debatteert maandag over de vergunningen. Milieudefensie probeert de Kamerleden voorafgaand aan het debat op het Plein duidelijk te maken dat de milieuorganisatie geen schaliegasboringen wil.