OM wil Celtic-hooligans langer in cel

De zes Celtic-fans die woensdag geweld gebruikten tegen politiemensen blijven in ieder geval in de cel tot 21 november. Dan moeten de Schotten zich in de Amsterdamse rechtbank verantwoorden voor het geweld op of rond de Dam. Dat wil althans het Openbaar Ministerie. De rechter beslist hier later vrijdag over.

Voorafgaand aan de wedstrijd de wedstrijd tussen Ajax en Celtic hadden honderden supporters van beide clubs zich op de Dam verzameld. De politie voerde meerdere charges uit en verrichtte 39 arrestaties. Acht agenten in burger werden geslagen met flessen en stokken. Een van hen raakte bewusteloos.

De zes die voor de rechter-commissaris werden geleid, worden verdacht van openlijke geweldpleging. De anderen werden donderdag na het betalen van een boete vrijgelaten.

Overigens gaat Celtic onderzoeken wat zich precies heeft afgespeeld rond het duel. De club kreeg veel klachten van supporters over hun behandeling in Amsterdam. De club stelt dat er geen twijfel over bestaat dat Celtic-fans 'in hoge mate' zijn geprovoceerd en wil het naadje van de kous weten. De Schotten stellen dat de meereizende fans van Celtic een 'prachtige' reputatie in heel Europa hebben.