Personeel Arriva klaagt over geweld in treinen

Het personeel van vervoersbedrijf Arriva luidt de noodklok over het geweld aan boord van de treinen. Dat meldt zaterdag het Nederlands Dagblad. Stewards en machinisten worden regelmatig uitgescholden en aangevallen door reizigers.

De treinen van Arriva rijden in het noorden rond Leeuwarden en Groningen en in het oosten van het land. Twee weken geleden probeerde een reiziger een personeelslid van Arriva te wurgen. Vakbondsbestuurder van de VVMC Wim Eilert wil maatregelen. Omdat de machinist volgens de VVMC vaak het enige personeelslid aan boord van de trein is, wordt er veel zwartgereden en is geweld gewoon geworden.

De VVMC heeft een uitnodiging van Arriva gehad om over de situatie te praten. In het Nederlands Dagblad zegt de vakbond meer personeel aan boord van de treinen te willen, om het geweld in te dammen. Arriva laat in een reactie weten 'een lichte daling' te zien van het aantal geregistreerde incidenten en gevallen van agressie. De vervoerder stelt verder dat de treinen zijn voorzien van een camerasysteem en een systeem waarmee het personeel in direct contact staat met de verkeersleiding en de politie. Die bewering wordt weersproken door de vakbond.