522 slachtoffers Spaans geweld zaligverklaard

Het Vaticaan heeft zondag 522 mensen, voornamelijk priesters en nonnen, zaligverklaard. Zij werden allen vermoord in de aanloop naar de Spaanse burgeroorlog in de jaren dertig van de vorige eeuw.

De zaligverklaring, in de rooms-katholieke kerk de laatste stap voor heiligverklaring, werd uitgesproken door kardinaal Angelo Amato tijdens een ceremonie in de open lucht in de buurt van de noordoostelijke Spaanse stad Tarragona. Paus Franciscus sprak de congregatie, onder wie bijna vierduizend nabestaanden van de zaligverklaarden, via een teleconferentie kort toe.

Tot dusverre heeft de kerk bij verschillende gelegenheden in totaal meer dan 1500 mensen zaligverklaard die in de jaren dertig in Spanje werden vermoord. Het land had toen te maken met hevige maatschappelijke onrust, onder meer vanwege antiklerikale menigten die geestelijken aanvielen en kerken in brand staken. De onlusten leidden tot de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) die werd gewonnen door de troepen van dictator generaal Francisco Franco.