Extreemrechts wil op Volkert-jacht

Rechts-extremisten zijn van plan Volkert van der G. op te sporen als hij met proefverlof zou gaan. Dat staat in een brief die staatssecretaris van Jusititie Fred Teeven (VVD) naar de moordenaar van Pim Fortuyn stuurde, meldt De Telegraaf zaterdag. Teeven bepaalde vrijdag dat de 44 -jarige Van der G. niet op proefverlof mag.

De politie in Oost-Nederland heeft 'een concrete en zeer recente aanwijzing dat in de rechts-extremistische hoek initiatieven worden ontplooid om u in een geval van een verlof te kunnen opsporen', schrijft Teeven in de brief, die de krant in handen heeft.

Teeven liet vrijdag weten dat er een re-integratieplan is opgesteld waarmee Van der G. zich binnen de muren van de gevangenis moet voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving. Daarin staan dagactiviteiten die in het teken staan van zijn voorwaardelijke vrijlating in mei volgend jaar.

De staatssecretaris moest een nieuw besluit nemen na een uitspraak van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vorige week. Die oordeelde dat een goede terugkeer in de maatschappij van de moordenaar van Pim Fortuyn zwaarder weegt dan maatschappelijke onrust.