D66 eist hervormingen in 'cruciaal gesprek' met kabinet
De fractieleiders van D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP zijn maandagavond rond 22.00 uur aangekomen voor een nieuwe overlegronde over steun aan de begroting voor 2014. Ook premier Mark Rutte (VVD) is daarbij aanwezig. Volgens Alexander Pechtold wordt het een 'cruciaal gesprek', zei hij voorafgaand aan het overleg.
Hij wil dat het kabinet duidelijk kiest welke kant het op gaat. "Alles en iedereen schreeuwt om duidelijkheid, om regie van het kabinet. Dat zal het kabinet ook moeten geven", zei hij. "Het is nog steeds niet duidelijk of het kabinet vasthoudt aan die zes miljard aan bezuinigingen."
Pechtold staat achter die zes miljard, en wil bovendien de arbeidsmarkt sneller hervormen. Hij lijkt hiermee op ramkoers te liggen met Bram van Ojik (GroenLinks), die zich verzet tegen een bezuinigingspakket ter grootte van zes miljard en zich bovendien verzet tegen het openbreken van het sociaal akkoord, waarin afspraken zijn gemaakt over de hervorming van de arbeidsmarkt.
Het kabinet kan niet elke partij tegemoetkomen, zei Pechtold. "Een allemansvriend is uiteindelijk een niemandsvriend." Als het kabinet niet bereid is tegemoet te komen aan de eisen van Pechtold, dan doet zijn partij 'niet mee'.
Van Ojik zei dat het 'geen verrassing' kan zijn dat zijn partij niet akkoord gaat met zes miljard aan bezuinigingen. "Ik heb steeds gezegd dat wij niet over de zes miljard praten. Wij zijn niet voor zes miljard aan bezuinigingen." Dat hij daar nu pas een punt van maakt, komt omdat er 'gaandeweg het proces nieuwe punten op tafel' zijn gekomen.
Aan het begin werd bijvoorbeeld nog niet gesproken over het sociaal akkoord. "Dingen waarvan ik steeds heb gezegd: die hoeven niet op de agenda. Daarom is het belangrijk dat we vanavond eens en voor altijd duidelijkheid krijgen over de agenda van het verdere overleg."
Halbe Zijlstra (VVD) wilde voorafgaand aan het overleg weinig kwijt. "Ik ga gewoon eens even horen wat er allemaal op tafel ligt." PvdA-leider Diederik Samsom ging vol vertrouwen het overleg in. "Volgens mij moeten we constructief met elkaar om de tafel kunnen om een akkoord voor Nederland te maken."
Arie Slob (ChristenUnie) zei dat het gesprek belangrijk is om een 'stukje duidelijkheid te creëren'. "Dat hoort ook in een gesprek als dit rond de politieke kaders waarbinnen we aan het werken zijn." Dan gaat het onder meer over de status van het sociaal akkoord. Hij verwacht dat de partijen er maandagavond nog niet uitkomen. "Dat zal wel nog even langer dan vandaag gaan duren."
Ferry Mingelen treft Alexander Pechtold (beeld: NOS)
Of medezeggenschap van de burger
Of een referendum wat we met de banksters doen
Ophangen bijvoorbeeld zoals met Gerrit Zalm
Maar D'66 is dan ook al 47 jaar over tijd.
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
Kijk maar naar landen als de VS, Japan en het VK.
De overheid moet gewoon eens fors in eigen vlees gaan snijden. Echte bezuinigingen in plaats van lastenverzwaringen. Daarnaast moeten het achterhaalde pensioenstelsel, arbeidsmarkt en woningmarkt structureel hervormt worden.
Waarom heeft D66 toch een blinde vlek voor de problemen die de hervormingen de arbeidsmarkt met zich mee kunnen brengen.
[ Bericht gewijzigd door Jaeger85 op maandag 7 oktober 2013 @ 23:39 ]
Er is genoeg geld in Nederland, het is alleen niet goed verdeeld.
Waarom zouden gepensioneerde stellen met een een pensioen van 3000 euro netto en een afbetaald huis nog AOW van 1400 euro moeten ontvangen? Waarom? Nederland is schatrijk, er wordt helaas alleen gehandeld naar de belangen van de babyboomer, want daar kun je stemmen halen.
Er is vooral geprofiteerd van de groeiende economie, in alle opzichten: huizenprijzen, pensioenen en inkomsten van de overheid. En nu het wat minder gaat geeft een hele generatie niet thuis. Een generatie die zonder overdrijven het meest vermogend is van de hele Nederlandse geschiedenis. Sterker nog, als je de pensioenfondsen erbij rekent, kun je stellen dat dit gemiddeld de rijkste mensen van de hele wereld zijn.
Leg mij eens uit waarom deze mensen niet een procentje in kunnen leveren? Waarom moet de jeugd bloeden?
Al mijn vrienden werken keihard, inclusief mijzelf. Moeten wij ons eerst 50 jaar lang bewijzen voordat we ook eens mee mogen doen?
En OoitLinks is er inmiddels gek genoeg voor
Behalve dan natuurlijk als het over de EU gaat, dan is het opeens weer iets heel anders.
Maar aan de andere kant.... ik wordt een beetje moe van het zoeken naar zondebokken. Of dit nu de ouderen zijn, de allochtonen, de tweeverdieners, de huiseigenaren, de rijken, de bankiers, de ambtenaren of wie dan ook.
Ik vrees dat dit politieke debat er alleen maar toe gaat leiden dat we straks allemaal met een vingertje naar elkaar gaan staan wijzen van: "bij hem valt nog wat te halen" of "hij maakt teveel van mijn belastingcenten op".
Dat vindt ik eerlijk gezegd erger dan zes miljard aan bezuinigingen.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken